Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте листенцата на розата, когато паднат – ето какво да направите с тях

15 юли 2024, 14:57 часа

Розите ухаят красиво и радват очите ни с феноменални цветя. Когато започнат да увяхват, те все още са ценни. Розовите листенца са съкровище от природата, пълно с витамини и антиоксиданти. Можете да ги използвате по много начини. От тях може да направите не само сладко, но и домашни парфюми, ексфолианти или розова вода. В кухнята те ще придадат уникален вкус на десерти и напитки. Разберете какви здравословни свойства притежават розовите листенца и какво можете да правите с тях.

Как да изсушим листенца от роза?

Сортовете рози, предназначени за сушене, са едроцветни, английски и френски рози. За козметични и кулинарни цели - дива роза, дамасцена, френска роза и роза сентифолия са идеални. Най-доброто време за събиране на розови листенца е слънчев ден, преди обяд, когато росата е паднала. Това трябва да се направи внимателно, за да не се повредят венчелистчетата.

Още: Криви издънки на боровинките – какво означават те?

След като съберете, разстелете листенцата върху вестник или картон, така че да не се допират едно до друго. Поставете ги на сухо и проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина и след 2-3 дни ги обърнете. Можете също така да ги изсушите, като използвате памучен или ленен плик или като ги поставите в съд с пясък или силикагел.

След изсушаване розовите листенца се съхраняват най-добре в плътно затворени съдове или буркани, далеч от светлина и влага. Благодарение на това те ще запазят своя аромат и цвят за по-дълго време.

Здравословни свойства на розовите листенца

Още: Каква е разликата между роза и трендафил

Розовите листенца имат много ползи за здравето. Много хора ги използват редовно, за да намалят стреса и безпокойството. Чаша чай от роза може да помогне за намаляване на възпалението, облекчаване на спазми и подобряване на храносмилането. Благодарение на съдържанието на етерични масла те имат и антисептични свойства.

Това обаче не са всичките им предимства. Розовите листенца са чудесни и като добавка към много ястия. Най-добре е да използвате собствените си рози, за да сте сигурни, че върху тях не са използвани химикали. Имат интензивен вкус, така че е по-добре да започнете с малко количество. Можете да добавите ядливи розови листенца към мъфини или сладкиши или да ги използвате като декорации, ако искате да добавите флорална нотка към вашите печива. Те са пълни с антиоксиданти и хранителни вещества, включително витамини А и С.

Какво да направите с листенцата от градински рози?

Най-често използваме розови листенца за конфитюри и тинктури, като ароматна добавка към вани или ги сушим в книги, за да ги направим украса. Но това е само малка част от техните приложения. Можете сами да си приготвите козметика и дори препарати за почистване на дома от тях.

Направете си скраб от рози

Приготвянето на домашно приготвен скраб от рози може да бъде чудесен подарък за любим човек или да стане част от домашна СПА терапия. За тази цел си струва да използвате розови рози, защото те запазват цвета си много по-добре. Розите са органична материя и докато избледняват, някои от тях може да имат по-бежов или кафяв оттенък. Розовите рози, от друга страна, са склонни да избледняват до меко лилаво.

Внимателно откъснете свежи розови листенца.

Добавете 1 чаша захар, половин чаша кокосово масло и 2 чаши розови листенца към сместа.

Разбъркайте сместа, докато консистенцията наподобява скраб (добавете още масло, ако е много твърда).

Добавете 10 капки розово масло и разбъркайте.

Поставете го в подходящ контейнер.

Розова вода

Розовата вода в момента е един от най-популярните козметични тоници, който носи големи ползи за кожата. Успокоява акне и кожни проблеми и балансира нивото на киселини и pH на кожата. Много марки за красота предлагат розова вода като тоник за кожа или разтвор за успокояване на изгаряния или сърбеж. Той е много нежен към кожата и може да се консумира или нанася директно върху кожата.

Отстранете розовите листенца от цветето и ги почистете добре.

Поставете ги в голяма тенджера и ги залейте с чаша вода.

Покрийте тенджерата и загрейте до кипене.

Изчакайте около 30 минути розовите листенца да се запарят.

След това време махнете капака на тенджерата и изсипете розовата вода в друг съд. След като се охлади ще бъде готова за употреба.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес