Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е за вярване, но КАНЕЛАТА може да бъде полезна за растенията

12 май 2022, 15:00 часа

Канелата е една от подправките, които се използват освен за много ястия и десерти, но и за лечебни цели. Тя присъства в народните лекове от векове и спомага не само при проблеми, свързани с нас, хората, но и за отглеждането на растения. Тя ги поддържа здрави без да е нужна намесата на изкуствени и вредни химикали.

Канелата има противогъбични свойства и снабдява почвата с разнообразие от полезни вещества. Позната е на всички ни и със силния си, изразен аромат, който пък предотвратява нападането от различни вредители.

8 употреби на канела, за които вероятно не сте знаели

Ползи от канелата за растенията 

Пази ги от вредители

Малко канела на прах ще ви спести както средства за закупуване на различни продукти за растенията, така и самите растения от добавянето на различни токсични химически пестициди, за да ги опазим от вредители. Вече споменахме, че заради силния си аромат канелата може да държи далеч различни насекоми.

Разпръскайте около растенията или навсякъде, където сте видели насекоми. Подновявайте на всеки 2-3 седмици.

Противогъбични свойства

За да са здрави и да растат безпроблемно растенията, е важно да се погрижим и за превенцията им от гъбични инфекции. Тъй като канелата има именно противогъбични и дезинфекциращи качества, тя е отличен помощник за целта.

Поръсете канела върху частите от растението, в които наблюдавате наченки на мухъл или гъбички. Ако до няколко дни положението не се подобри, повторете процедурата.

Предпазва зеленчуците

Канелата всъщност може да се използва и като тор. Към основата на растението поставете пласт канела и повтаряйте веднъж на всяка седмица.

Поръсете градината си с канела и вижте какво ще се случи

Поддържане на резници

Може да поставите канела по стъблото на резника преди самото му засаждане. Ако се сблъсквате с други проблеми в градинарството, може да приготвите домашна рецепта за фунгицид, съдържаща канела и аспирин.
Добавете 10 г канела на прах, което е приблизително една супена лъжица. След това прибавете 500 мл вода и 2 предварително натрошени таблетки аспирин. Разбъркайте добре и оставете за 12 часа. След което прецедете остатъците и накиснете резниците в тази смес за около 2 часа. После са готови за засаждане.

Възстановяване от рани

Ако прекалите с резитбата по растенията могат да се появят рани. И за да ги предпазите от заразяване с гъбички или други инфекции, поставете слой канела на засегнатото място. 

При стайни растения

Канелата предотвратява засъхването и разболяването на стайните растения, както и предпазва от листни въшки. Поръсете директно в саксията малко количество канела и повторете отново след около 2 седмици. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес