Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наторете краставиците точно сега с това, за да е богата реколтата им

25 юли 2024, 16:27 часа

Много хора знаят, че дори в края на юли има отличен шанс за увеличаване на добива на краставици. В случая е необходимо да третирате културата със специални балансирани съединения. Благодарение на това краставиците ще имат достатъчно ресурси, за да ни зарадват с реколтата до замръзване.

С какво да наторите краставиците точно сега?

Мая - това отлично и познато лекарство значително увеличава добива на краставици. Препоръчително е да добавите една голяма лъжица смес от захар и мая към петлитров съд с топла вода. Смесете състава и изчакайте една седмица. След това разредете концентрата в съотношение 1 към 10.

Как да поливаме краставиците в жегата?

Люспи от лук - за пет литра гореща вода трябва да вземете около две шепи люспи от лук. Продуктът се настоява в продължение на около пет дни. След това филтрирайте състава и го използвайте за поливане.

Пепел - приготвянето на продукта е лесно. Вземете кофа с вода, изсипете половин килограм пепел и изчакайте един ден. След това филтрирайте продукта и поливайте краставиците на всеки две седмици.

Също така за развитието на културата са необходими: калций, мед, бор, желязо и други елементи. Най-често срещаните видове химикали, използвани за торене на краставици са:

  • Калий: калиев хлорид и сулфат, калиева сол, калиев нитрат.
  • Азот: урея, амониев нитрат.
  • Фосфорни: суперфосфат, ортофосфат.

Днес производителите предлагат фосфорно-калиеви, азотно-фосфорни, азотно-калиеви, както и комплекси, съдържащи всички най-важни компоненти за краставиците. Предлагат се както в прахообразна, така и в течна форма. Например нитроамофоската съдържа азот и фосфор, както и някои други елементи. Основните компоненти на калиевия фосфат са K и P.

Най-популярните състави за торене на краставици са:

  • 10 гр амониев нитрат, калиева сол и суперфосфат на кофа вода;
  • 20 гр суперфосфат, карбамид, калиев сулфат на 10 литра вода.

Органични торове - такова торене се абсорбира перфектно от краставиците и помага да се получи прилична реколта. За прилагане под краставици се приготвят разтвори: пилешки тор, който се разрежда с вода в съотношение 1:15, кравешки тор - 1:6. Препоръчва се съставите да се киснат в продължение на една седмица. Преди да приложите под храста, трябва да ги разредите с вода (за 1 литър разтвор се нуждаете от 2 литра вода).

На етапа на плододаване краставиците също се нуждаят от допълнително торене. За целта можете да използвате: пепел, разредена във вода в съотношение (1:5), калиев нитрат (25 гр/10 л вода), разтвор на оборски тор (в съотношение 1:5).

Всички видове торене трябва да се прилагат само на влажна почва. За предпочитане е да се използват водни разтвори на торове като храна за краставици, които се абсорбират по-бързо от кореновата система на културата. Растенията трябва да се торят не повече от веднъж на всеки 15 дни. По-лесно е да се коригират проблемите в развитието на краставиците, свързани с хранителни дефицити. Излишъкът дори от полезни елементи има пагубен ефект върху състоянието на растенията.

Поливайте краставиците с тази напитка и реколтата им ще е двойно по-богата

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес