Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това и пиперът ще узрее по-бързо

14 юни 2023, 12:37 часа

Много градинари искат да ускорят узряването на пипера и същевременно с това да получат богата реколта от ароматни вкусни чушки. Има няколко начина за ускоряване на узряването им на открито или в оранжерия.

Реклама

Метод 1 за ускоряване узряването на пипера: Поливане и подхранване

Поливането е много важно за бързото узряване на плодовете от пипер - при средна температура на въздуха растенията трябва да се поливат два пъти седмично, като се използват 1,5-2 литра топла вода за всеки храст.

След всяко поливане почвата трябва внимателно да се разкопае и да се мулчира с компост. Това ще помогне за запазване на влагата и хранителните вещества в нея.

Поливайте пипера така и реколтата му винаги ще е богата

Подхранването също помага за ускоряване на узряването на пипера. Препоръчително е растенията да се подхранват на всеки две седмици със сложни минерални торове или органични разтвори. Особено полезно е пръскането на растенията с разтвор на пепел, който стимулира узряването на плодовете.

Метод 2 за ускоряване узряването на пипера: Прищипване

Прищипването е друг ефективен начин за ускоряване на узряването на чушките. Веднага след образуването на първата пъпка, трябва да я премахнете. Това ще позволи на растението да насочи енергията си към образуването на странични издънки и яйчници.

Също така трябва редовно да премахвате допълнителните издънки и слаби клони. Това ще осигури по-добро осветление и вентилация на храста.

Грешката, която е пагубна за реколтата на пипера

Когато плодовете на пипера достигнат максималния си размер и спрат да растат, можете да отрежете няколко листа, които растат над тях. Това ще ускори процеса на оцветяване на плодовете, тъй като те ще получат повече светлина и топлина. Най-важно е да не премахвате прекалено много листа.

Метод 3. Узряване в изкуствена форма

Ако искате да получите ярки и сочни чушки преди настъпването на студеното време, тогава можете да използвате метода на изкуствено узряване.

Този метод се състои в това, че трябва да отрежете чушките, които вече са достигнали максималния си размер, но все още не са оцветени (зелени или жълти), и да ги оставите да узреят у дома.

Полейте пипера с това и ще приберете по 8 кг реколта от всеки корен

Откъснатите чушки трябва да се поставят една до друга на място, където въздухът циркулира добре и има пряка слънчева светлина не пада директно. За да ускорите процеса, можете да добавите няколко зрели плода.

Те ще отделят вещества, които ще помогнат на неузрелите чушки да придобият по-бързо цвят. По този начин можете да ускорите узряването на пипера.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес