Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това и орхидеята няма да спира да цъфти

09 март 2023, 11:45 часа
Реклама

Орхидеята е едно от най-красивите и разпространени растения, което се радва на много внимание и желание да бъде отглеждано във всеки дом. Семейството на орхидеите е едно от най-големите в царството на цъфтящите растения: повече от 25 000 вида растат естествено на всеки континент с изключение на Антарктида. Най-голямата концентрация на сортове орхидеи се намира в Азия и Централна и Южна Америка.

Цветето има красива външност и е еволюирало, за да привлече конкретен опрашител, което е довело до огромно разнообразие на външен вид. Орхидеите могат да бъдат епифитни (растящи във въздуха) или земни (растящи на земята), като повечето тропически орхидеи са епифитни.

Засаждане на орхидея

При покупка на орхидея изберете силно и здраво изглеждащо растение. Повечето закупени от магазина орхидеи се доставят опаковани в пластмасови саксии с корени, опаковани в напоен мъх сфагнум. Това е проблем, тъй като те се нуждаят от въздушен поток, за да избегнат гниене на корените. Първото нещо, което трябва да направите е да пресеете цветето в подходящи прозрачна саксия и да започнете да се грижите правилно за него.

Добри съвети за отглеждане на орхидея у дома

Осветление

Осветлението е много важно при отглеждане на орхидеята, защото ако светлината не е добра може да очаквате буен растеж, но без цветя. Тези растения се чувстват най-добре на силна светлина, но пряката слънчева светлина може да изгори цветовете и листата им. Идеална е ярка, индиректна светлина от източен или южен прозорец.

По цветът на листата на орхидеята може да познаете как се чувства растението и дали количеството светлина, което получава, е подходящо:

  • Яркозелените листа показват щастливо, здраво растение.
  • Тъмнозелените листа сигнализират, че растението не получава достатъчно светлина.
  • Жълтеникаво-зелени или червени листа показват, че растението получава твърде много светлина.

Друг начин, за да проверите дали слънчевите лъчи не са прекалено много за вашето растение, е да пипнете листата. Ако са прекално топли спрямо помещението, в което се намира цветето, преместете растението на място с по-малко интензивна светлина.

Правете това редовно, ако искате вашата ОРХИДЕЯ да цъфти

Циркулация на въздуха

Орхидеите се нуждаят от свеж, циркулиращ въздух. В дивата природа постоянният лек бриз е жизненоважен за тяхното оцеляване. Циркулацията на въздуха помага за изпаряването на застоялата вода, която е благоприятна среда за гъбички и бактерии, които се улавят по време на поливане.

Вентилацията също помага на орхидеите да понасят интензивна светлина, която иначе би изгорила листата. Може да създадете лек бриз през топлите дни, като отворите прозореца, или да използвате осцилиращ вентилатор през имата. Ако няма циркулация на въздуха, орхидеята може да загине заради гниене, липса на въглероден диоксид или болест.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес