Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете си сами най-добрата тор за картофи - ключът към берекета

21 февруари 2023, 14:44 часа
Реклама

Картофите отдавна са една от основните отглеждани култури у нас. Използването на торове е важно за получаване на висококачествен и висок добив. Тази култура се различава от другите не само по своите свойства, но и по метода на торене. Така че по време на засаждането под картофите се прилагат повече торове, тъй като по време на растежа подхранването се абсорбира по-лошо и става по-малко ефективно. Какъв тор е най-подходящ за картофи при засаждане и други характеристики на храненето на тази култура са описани по-долу.

Реклама

Най-добрата тор за картофи

За богата реколта от картофи торовете се прилагат на различни етапи от вегетацията на растенията. Картофите реагират добре на сложни торове (нитроамофоска, азофоска). Най-подходящите торове за тази култура обаче са органичните, които съдържат азот, калий, фосфор, калций, сяра и други хранителни вещества.

Основното подхранване на картофите се прилага при засаждане във всяка дупка заедно с посадъчния материал, по време на растежа на растенията като кореново подхранване, а също така подхранването се извършва върху листа.

3 трика за безпрецедентна реколта от картофи на лоша почва: Не всички градинари ги знаят

Как да оплодим картофите при засаждане?

Според експерти прилагането на торове при засаждане за всяко отделно растение е икономически по-изгодно и полезно от разпръскването на торове по полето.

Във всяка дупка трябва да се постави тор. Избирайки органични торове, можете да приложите сух хумус, смесен с пепел (700 g хумус на 5 супени лъжици пепел). При засаждането можете да внесете и готова тор за картофи. Минералните превръзки трябва да се прилагат върху кладенците съгласно инструкциите за употреба.

Преди да наклоните храстите, можете също да приложите тор за картофи след засаждането. Като такива превръзки можете да използвате:

Минерални торове - смес от азот, фосфор и калий в съотношение 1: 1: 2, смесване на 25 g от разтвора в 10 литра вода.

Урея - 1 супена лъжица урея на 10 литра вода. Такъв работен разтвор се полива под кореновите храсти след леко разхлабване на почвата.

Ето как да си гледате картофи, дори да нямате градина!

Лопен, като се направи разтвор от 1 литър пресен оборски тор в 10 литра вода. След ферментацията пътеките с картофи се напояват.

Схема за листно торене на картофи

По време на растежа картофите също трябва да се хранят, тъй като торенето по време на засаждането не е достатъчно. В този случай се нуждаете от тор за картофи върху листа.

Листното подхранване се извършва след плевене и само вечер, за да не се образуват изгаряния върху листата. По време на торенето на картофи върху листа хранителните вещества бързо навлизат в растението и се хранят, стимулирайки растежа, развитието на кореновата система, което в резултат подобрява качеството на реколтата.

Като листни торове могат да се използват сложни минерални торове, които са добре разредени с вода и съдържат полезни микроелементи, необходими за тази култура.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес