Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за 2 пъти по-бърз растеж на краставиците е този

01 юли 2024, 11:26 часа

Краставиците са култура, за чието отглеждане градинарите трябва да положат много усилия и грижи. С правилните хранителни вещества определено ще успеете да приберете богата реколта.

Реклама

През лятото зеленчуците продължават активния си растеж и се нуждаят от доста хранителни вещества, за да стимулират растежа. И ако знаете рецептата само за един тор за тази култура, ще можете да отгледате здрави и силни насаждения, които ще дадат богата реколта. 

Най-добрият тор за 2 пъти по-бърз растеж на краставиците

Самата мая е изключително добтр продукт за похдранване на насажденията, тъй като съдържа много биологично активни вещества. Това са аминокиселини, калций, азот, органичен тор, фитохормони и органично желязо. Освен това има много други полезни вещества, които ще помогнат на вашите краставици да растат.

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

Маята съдържа гъбички, които растат много бързо и по време на ферментация отделят доста азот и мехурчета, а азотът е жизнено необходимо вещество за младите растения. Той насърчава активния растеж и укрепва кореновата система на растението.

Как да приготвите тор от мая

За да направите тор от мая у дома, ще ви трябват следните съставки:

  • 50 грама жива мая или 5 грама суха мая;
  • 5 супени лъжици захар;
  • 5 литра вода;

Маята трябва да се изсипе в тенджера, след което да се добави захар и всичко това да се излее с малко количество вода, за да се смеси по-добре. Захарта ще е необходима за ускоряване на процеса на ферментация. Разбъркайте отново инфузията и я поставете на топло място, за да се активира маята.

Водата, която се използва, трябва да е топла, защото в нея продуктът ще работи по-добре. След като процесът на ферментация приключи, маята трябва да се изсипе в кофа и да се приготви концентрат, който по-късно може да се разреди с вода в съотношение 1:5. Два литра от получения концентрат трябва да се разредят в 10 литра вода.

Други начини за торене на краставици

Калиев сулфат (калиев сулфат) - комплексен минерален тор, използван по време на плододаване на краставици. Разход - супена лъжица дрога на 10 литра вода. Това количество е достатъчно за обработка на квадратен метър площ.

Уреята е азотен тор, който се използва по време на растежа на листната маса. Ползите от карбамид (урея) за торене се изразяват в увеличаване на производителността и поддържане на защитни ресурси в борбата срещу болести и вредители. Експертите съветват да не се прилага урея веднага след торене с пепел, калций или върху почва, която има варовита структура.

Концентрацията на разтвора за пръскане е 9 гр/10 л вода, а за поливане – 5-8 гр/ 10 л . Листното подхранване се извършва чрез обилно пръскане на листната част и почвата около растенията. След това, след изсъхване, почвата в лехите се разрохква.

Също така, за по-голяма ефективност на торенето, можете да добавите 50 гр суперфосфат към този разтвор.

Борна киселина - подобрява цъфтежа, увеличава добива. Разредете 5 грама прах в 2 литра вряла вода, след това в кофа с вода. Напръскайте растенията с този разтвор.

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес