Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите торове за краставиците - кога и как се използват

07 юли 2024, 11:04 часа

Краставиците трябва да се торят с правилните торове на различни етапи от растежа им - това е най-важното условие за изобилна реколта.

За активно развитие на краставици във фаза 2 листа използвайте торове с азот. След поникването на краставиците се подхранват с комплексни торове с калий, фосфор и азот. По време на плододаването краставиците се нуждаят от повече калий и фосфор, за да образуват плодове.

Правилно торене на краставиците 

Правилното и навременно подхранване на краставиците е ключов фактор за постигане на висок добив и качество на плодовете. Но е важно да следвате препоръките относно дозировката и времето на прилагане на тора. 

Краставиците се нуждаят от азот за активно развитие в ранните етапи. Използвайте разтвор на урея или амониев нитрат. Тези торове ще помогнат на растенията да образуват зелена маса и да укрепят кореновата си система.

Трябват ви 200 гр от това за богата реколта от краставици

След като краставиците започнат да растат активно, те трябва да се хранят със сложни торове, съдържащи калий, фосфор и азот. Опитайте се да използвате нитроамофоска, която насърчава по-добрия растеж и развитие на растението.

За да станат зеленчуците вкусни и големи, осигурете им азот и калий. Използвайте инфузия от пилешки тор. Торът ще осигури на почвата необходимите елементи, ще стимулира растежа и развитието на растенията.

По това време краставиците се нуждаят от повече калий и фосфор, за да образуват плодове. Градинарите обичат да използват разтвор на пепел или суперфосфат по това време. Пепелта е чудесен източник на калий. Допринася за подобряване на вкусовите качества и формиране. Градинарите препоръчват почвата да се поръсва с пепел всяка седмица.

Използвайте органични инфузии: компост, разтворен във вода или зелена билкова инфузия. Зеленият тор може да се приготви от всякакви плевели и билки откъснати от градината. Двет трети от голяма кофа се пълни със зелената маса, след което се залива с вода. Сместа се оставя да престои на слънце за няколко дни. През това време зелената маса ще ферментира и разтворът ще се насити с полезните вещества, съдържащи се в нея.

Един литър от получения тор се разрежда с 10 л вода. Под всеки храст се изсипва поне 1 л от получения разтвор. Тези естествени торове ще обогатят почвата с микроелементи. Имайте предвид, че всеки етап на торене е изключително важен. Благодарение на торенето зеленчуците ще бъдат вкусни и хрупкави.

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес