Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите торове за ягодите през есента - тайната на богатата реколта

22 октомври 2024, 22:09 часа

През есента лехите с ягоди се подготвят за продължителен период на покой през зимата. Правилното торене през този период ще бъде ключът към богата реколта през следващия сезон. Правилната грижата за ягодите през есента ще се отплати щедро, когато дойде време прибиране на реколтата.

Защо ягодите се нуждаят от есенно торене?

Много начинаещи градинари са на мнение, че не е необходимо да торят растение, което е на път да изпадне в зимен сън. През есента ягодите натрупват сила за бъдещо плододаване. Правилно подбраните торове ще помогнат на растението да оцелее в студа и да се подготви за пролетното събуждане.

Най-добрите торове за ягодите през есента

Компостът е идеален органичен тор за ягоди. Богат на хранителни вещества, той бавно ги освобождава в почвата, осигурявайки на растенията всичко необходимо. Компостът може да бъде заменен с хумус или добре угнил оборски тор. Основното нещо е да не прекалявате, за да не причините изгаряния на корените.

Какво да засадите след ягодите?

Пепелта също е отличен есенен тор за ягодите като източник на калий. Дървесната пепел съдържа калий, фосфор и много микроелементи. Помага на ягодите да укрепят имунната си система и да се подготвят за зимните студове. Пепелта може да се поръси както върху почвата около храстите, така и върху самите растения, което ще им помогне за предпазване от вредители.

Фосфорно-калиевите смеси ще помогнат на ягодите да натрупат хранителни вещества в корените. Важно е да се избягват азотни торове, които стимулират растежа на зелената маса - това може да навреди на растението през есента. Калият и фосфорът, напротив, ще укрепят кореновата система и ще повишат устойчивостта на замръзване.

Мулчирането на лехите с паднали листа, слама или борови иглички не само ще предпази корените от замръзване, но и ще обогати почвата, тъй като органичните вещества се разлагат. Този метод е особено ефективен в региони със сурови зими.

Торенето трябва да се извърши 3-4 седмици преди настъпването на постоянни студове. Растенията трябва да имат време да абсорбират хранителни вещества, но не и да започнат да растат активно. Съсредоточете се върху прогнозата за времето и климатичните характеристики във вашия регион.

Техника на прилагане на торове

Сухите торове се разпръскват около храстите, като те не трябва да попаднат върху листата и стъблата на растенията. Течните торове се прилагат върху предварително навлажнена почва. След торене се препоръчва лехите да се мулчират, за да се запази влагата и хранителните вещества.

Някои градинари предпочитат да използват народни средства за торене на ягоди. Например, запарка от люспи от лук е богата на микроелементи и спомага за подобряване на имунитета на растенията. Банановите кори, заровени близо до храстите, бавно се разлагат и отделят калий в почвата.

Младите ягодови храсти, засадени тази година, се нуждаят от по-нежен режим на хранене. За тях е достатъчно леко мулчиране и минимално количество тор. Старите насаждения, напротив, изискват по-интензивно хранене, за да се поддържа плододаването.

Трябва ли да се косят ягодите през есента?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес