Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрите бабини рецепти против мана по доматите

15 август 2024, 14:55 часа

Използването на естествени или импровизирани средства и инфузии за борба с опасни градински болести е доста ефективно, това се отнася и за маната по доматите. Известна още като късна болест, въпреки изключително бързото си възпроизвеждане и агресивност, тя може да бъде избегната и овладяна с помощта на народни средства. Разтворите и инфузиите, когато се използват редовно и борбата започва в ранните етапи, са по-щадящи, но невинаги са по-лоши от пестицидите. Тяхната безопасност за културите и градинската екосистема е доказана в продължение на десетилетия практика.

Семената на доматите ще издържат до пролетта, ако направите това

Какви народни средства се използват за пръскане на домати срещу късна болест? 

Сред най-добрите от тях са следните разтовори.

Инфузия на чесън (1,5 чаши смлени глави с люспите се заливат с 10 литра вода, добавят се 2 гр калиев перманганат и сместа се оставя за един ден, след което използвайте от 100 до 200 мл, в зависимост от височината на храста за всяко растение).

Инфузия на дървесна пепел - разтворете 5 кг пепел в 10 литра вода и оставете сместа да се кисне в продължение на 3 дни. След това разтворът се филтрира и се разреждат с вода в съотношение 1 към 3.

Разтвор на дрожди - приготвя се от 100 гр пресована мая, която се разтваря в 10 литра вода, но такива спрейове са ефективни само когато се редуват с други третирания.

Разтвор на сода  - приготвя се от 2 супени лъжици сода, които се разтварят в 10 литра вода с добавяне на 1-2 лъжици течен или настърган сапун за пране.

Инфузия на дървесна гъба тиндер - 100 гр нарязани сушени гъби се накисват в 1 литър вода. Разтворът се кисне 24 часа, след което се прецежда и се използва за пръскане.

Разтвор на основата на мляко - 1 литър прясно мляко се смесва с 20 капки йод и се разрежда в 10 литра вода. Полученият разтвор се използва за пръскане.

Разтвор с ферментирали млечни продукти (кисело мляко или кефир, разреден с вода в съотношение 1 към 10).

Разтвор на оцет - 100 ml трапезен оцет се разтваря в 10 литра вода. Този разтвор е ефективен само при редуване с други средства.

Солен разтвор - 1 чаша морска или трапезна сол се разтваря в 10 литра вода. Този разтвор е ефективен само ако се прилага след отстраняване на всички повредени листа. 

Лечението с народни средства веднага след откриване на инфекцията, като се повтаря на интервали от 7 до 10 дни. Пръскането трябва да се извършва внимателно, покривайки растението изцяло и равномерно. За да увеличите ефективността на тези народни средства, можете да добавите малко калиев перманганат (2 гр на 10 л вода), йод (15-20 капки на 10 л вода), брилянтно зелено (40 капки на 10 л вода), сапун за пране ( 30-35 гр на 10 л вода), водороден прекис (2 супени лъжици на 1 литър вода).

Един от най-простите методи за предотвратяване и спиране на разпространението на късна болест е мулчирането. Полезен е не само за почвата и поддържането на нейната структура. Мулчирането намалява влажността, елиминира условията, благоприятни за късната болест и насърчава активното развитие на микроорганизми, които ефективно унищожават спорите на маната.

Това не означава, че мулчираните домати не са засегнати от късна болест. Те се разболяват, но е по-лесно за градинаря да се справи с инфекцията. Ако доматите не са били мулчирани преди това, би било добре след пръскане с народни средства да разпръснете под тях мулч.

С помощта на този тор ще берете домати, краставици и чушки до падането на сланата

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес