Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият и най-евтиният тор за гроздето през есента е този

11 септември 2024, 14:07 часа

Есенното подхранване на гроздето е много важно за здравето на лозята. Правилните хранителни вещества ще помогнат на растенията да оцелеят по-добре през зимата и да образуват по-големи гроздове през следващата година. Не ги пренебрегвайте, ако искате голяма реколта в бъдеще. За да направите това, дори не е нужно да купувате скъпи химикали.

Един евтин и достъпен всъщност е най-добрият за гроздето. Ето как да подхраните лозята през есента евтино и ефективно. Не забравяйте, че всички торове се прилагат след прибиране на реколтата - обикновено от средата до края на септември. За целта ще ви трябва пепел.

Торене на грозде с органични вещества през есента

Пепелта е продукт, достъпен във всяка област, който съдържа много минерали и полезни микроелементи. Пепелта от иглолистни дървета, листа и слънчоглед е особено полезна за гроздето.

Може ли да се яде грозде при отслабване?

Има два начина за прилагане на този тор. Първият е сухо торене. Просто разпръснете пепелта около лозата и изкопайте почвата. Когато използвате "мокро" торене, разтворете 300 гр пепел в кофа с вода. След това разредете тази смес с 10 литра вода. Изкопайте дупка с около 15 см дълбочина около всеки храст, изсипете 5 литра пепелна вода на всяко растение и заровете окопите.

Птичият тор е друг богат на азот органичен тор. От него се приготвя и разтвор за подхранване на лозята. Разредете 1 кг птичи тор в кофа с вода. Оставете течността да се кисне 10 дни на слънце. След това разредете сместа с чиста вода в съотношение 1:10 и изсипете 500 ml от нея под всеки храст. Не превишавайте определената доза, защото излишъкът от азот вреди на лозето.

Важно: разтворът трябва да се излее в почвата близо до гроздето, но не поливайте самото растение. В противен случай по лозата могат да се появят изгаряния.

Минерални торове за торене на лозята през есента

Минералните добавки са удобни за приложение, защото можете лесно да изчислите необходимата доза от лекарството. За есенния период изберете продукти, богати на азот, фосфор и калий. Подходящи са и многокомпонентни препарати.

Прилагайте минерални препарати според указанията на опаковката. Някои продукти трябва да бъдат разпръснати върху почвата, докато други трябва да се разредят във вода и да се напръскат върху храстите. Най-популярните препарати за грозде са суперфосфат, калиева сол, калиев сулфат.

Как гроздето влияе на холестерола?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес