Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор за ябълката преди зимата - той гарантира богата реколта през следващата година

11 октомври 2024, 10:04 часа

Есенното подхранване на градината е много важно за успешна зима и добра реколта през следващата година, това важи и за дървото на ябълката. От октомври дърветата започват да се запасяват с хранителни вещества за зимата. Ако през този период приложите правилните торове, продуктивността на растенията ще се увеличи значително.

Благодарение на доброто торене ябълковото дърво ще издържи през зимата и освен това ще даде богата реколта от ябълки през следващата година.

Как да наторите ябълково дърво преди зимата - минерални добавки

През есента ябълковите дървета се нуждаят от фосфор и калий за укрепване на кореновата система. С тези торове дърветата ще издържат по-добре на студа. Но никога не трябва да използвате азот в градината. Това води до растеж на нова маса, която ще замръзне през зимата.

Защо ябълката спира да расте след 4 години?

Суперфосфатът може да се използва като минерален тор през есента. Разтворете 150 гр от продукта в 20 литра вода и напръскайте короната на ябълковите дървета. Друго полезно средство за ябълкови дървета е калиевият сулфат. В 10 литра вода се разтварят 30 вещества и се изсипват в браздите около дърветата.

В началото на октомври можете да подхраните градината с калиев монофосфат . Разредете 15 гр тор в 10 литра вода. Тази доза е достатъчна за 1 квадратен метър земя.

Как да наторим ябълково дърво за зимата с органични продукти?

Органичната материя се прилага неразредена върху ябълковите дървета. За да направите това, трябва да изкопаете кръгъл изкоп с дълбочина около 50 см около всяко дърво.

След това добавете един от органичните торове към изкопаните дупки :

  • торф;
  • компост;
  • тор;
  • 300 гр вар;
  • 150 гр доломитово брашно;

Колкото по-старо е ябълковото дърво, толкова повече вещество е необходимо. След като нанесете тора, заровете окопите и полейте дървото обилно. Преди настъпването на зимата се препоръчва мулчиране на района около ябълковите дървета.

Почистването на стволовете също е важна процедура, която трябва да се извърши през есента. Започнете да подготвяте ябълковото дърво за зимата със санитарни процедури. Внимателно проверете ствола на дърветата за наличие на лишеи и мъх - те трябва да бъдат внимателно почистени, като поставите филм или кърпа под ябълковото дърво. До есента израстъците по дърветата омекват и е доста лесно да се отстранят с помощта на скрепери от пластмаса или дърво. По-добре е да не използвате метални инструменти, тъй като те нараняват кората. След почистване на засегнатата зона, третирайте с 5% меден или железен сулфат и покрийте с градински лак.

Периодично събирайте падналите плодове. Това е добра превенция срещу гнилостни и гъбични заболявания.

Защо листата на ябълката пожълтяват?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес