Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-добрият тор, който пази доматите от вредители

10 юни 2024, 14:38 часа

Всеки градинар мечтае за богата реколта от големи и сочни домати. Но как да постигнете това? Отговорът се крие в правилното торене и защита от вредители, по-специално от охлюви.

Най-добрият тор за доматите

Първо, важно е да разберете какво изискват доматите по отношение на храненето. Те предпочитат торове с високо съдържание на фосфор и калий, които насърчават развитието на корените и образуването на плодове. Азотът също е важен в ранните етапи на растеж, но твърде големите количества от него може да провокират прекомерен растеж на листата в ущърб на плодовете.

Най-добрият тор за първото торене на доматите и краставиците в градината

Компостът и хумусът подобряват структурата на почвата и насърчават задържането на влага.

Дървесната пепел е отличен източник на калий и микроелементи. В допълнение към хранителните си свойства, пепелта служи като естествен репелент срещу охлюви поради своята сухота и алкални свойства.

Натрошените яйчени черупки не само добавят калций към почвата, предотвратявайки заболявания като гниене на доматен цвят, но също така могат да отблъснат охлювите с острите си ръбове.

Утайката от кафе е отличен тор, който обогатява почвата с азот. Освен това кофеинът може да отблъсне охлюви и други вредители.

Въпреки че не е тор, медната тел, поставена около лехите с домати, може да отблъсне охлювите, тъй като медта реагира с тяхната слуз и ги кара да се чувстват некомфортно.

Разтвор от чесън, коприва и лют пипер може да служи не само като тор, но и да отблъсне охлюви и насекоми вредители.

Как да приготвите универсален тор?

Смесете компоста (10 кг) с дървесна пепел (1 кофа) и добавете натрошени черупки от яйца (500 гр). Използвайте тази смес при засаждане на домати, а също и като тор през вегетационния период.

Освен това използвайте утайка от кафе, която се поръсва около корените на растенията и поставете медна тел или лента от натрошени черупки около лехите. Не забравяйте редовно да пръскате растенията с инфузия от билки и пипер, за да отблъснете вредителите.

При използване на пепел има още три метода за торене на растенията:

  • добавете сухо вещество към дупките при засаждане на разсада;
  • използване на нфузия за кореново торене - за да яприготвите, трябва да вземете 2 чаши пепел и да я разтворите в 10 литра вода, след което да торите насажденията в корена, като използвате 0,5 литра продукт на храст. Подхранването трябва да се повтори след 5-6 такива процедури на сезон;
  • разтвор за листно подхранване - за да го приготвите, разтворете 300 гр пепел в 3 литра вода, киснете за половин час, охладете и оставете да престои 5 часа. След това доведете обема до 10 литра, прецедете, добавете 40 гр течен или сапун за пране и напръскайте растенията.

Поливане на доматите само веднъж седмично дори в жегата - ето каква е тайната

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес