Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

12 май 2024, 09:45 часа

Повечето градинари поливат доматите със студена вода и дори не се замислят дали това е правилно. В никакъв случай не трябва да се използва студена вода за поливане на тази култура.

С каква вода се поливат доматите?

За поливане на домати и други зеленчукови култури е необходимо да се използва утаена и затоплена от слънцето вода. Температурата на водата трябва да бъде 18-22 градуса.

Доматите трябва да се поливат точно до корените, водата не трябва да попада върху стъблото и листата, тъй като това може да доведе до гъбични заболявания.

Билката, която е най-добрият тор за доматите

Ако доматите се отглеждат на открито, препоръчително е да ги поливате вечер. Препоръчително е да поливате оранжерийните домати рано сутрин, но при облачно време можете да ги поливате във всяка част на деня.

Нуждата на тази градинска култура от вода зависи от вегетационния период. На етапа на разсад и по време на периода на плододаване е необходима изобилна влага.

По време на образуването на кореновата корона поливането може да се намали. Трябва да се вземат предвид и метеорологичните условия.

Други грижи за доматите

През лятото доматените насаждения се нуждаят само от 2 основни подхранвания с азот и калий - през периода на образуване на плодове растенията консумират най-много от тези елементи. Когато плодовете активно набират тегло - 1 кибритена кутия амониев нитрат и калиев сулфат е достатъчно количество за 10 литра вода. По 3 литра от този разтвор трябва да се използа за подхранване на всеки храст;

Около 20 - 30 дни след първото торене, същите торове се прилагат отново в тези дози.

Инфузията на пепел ще помогне за подобряване на качеството и вкуса на плодовете : 2 чаши се изсипват в 10 литра топла вода и течността се оставя да престои 5 часа. И след това растенията се поливат в корена. Това торене се повтаря цяло лято, през 10 - 12 дни. 

Високите домати трябва да се вържат към колчета веднага след като разсадът, засаден на постоянно място, се вкорени добре и започне да расте. Коловете трябва да се забият в земята от северната страна на дълбочина около 40 см от растението и на разстояние 10 см от стъблото. Височината на колчето трябва да се подбере според височината на сорта (обикновено от 1 до 1,5 м). Въпреки това, някои сортове могат да бъдат вързани не към колчета, а към тел, опъната хоризонтално между редовете (пергола), накланяйки растения от съседни редове по двойки едно към друго. Тогава плодовете им ще бъдат малко по-големи и съответно прибирането на реколтата ще бъде по-лесно.

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес