Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли да се тори орхидеята по време на цъфтеж

09 април 2024, 10:10 часа

Орхидеята е цвете, което е любимо на мнозина заради прекрасния си цъфтеж. За да може това растение да носи радост в бъдеще, е важно да се грижите правилно за него. Торенето е една от основните грижи за това красиво цвете. Много домакини, които го отглеждат, си задават въпроса дали е необходимо да го торят по време на цъфтеж. 

Торене на орхидеята - кога се прави

Орхидеите се подхранват в периода на цъфтеж, когато растат листата и пъпките, след овлажняване и при температура 23 градуса.

Тези цветя обичат торенето в периода на цъфтеж. Торовете помагат за стимулиране и увеличаване на съцветия, подобряват външния вид на издънките и поддържат цветето след края на цъфтежа. 

Най-добрият тор за орхидеята се приготвя от нещо, което всички изхвърляме

Орхидеите могат да се торят в периода на цъфтеж. Опитните производители на цветя също прилагат торове:

  • когато листата растат и пъпките се отварят;
  • след овлажняване - никога върху сухи корени;
  • при температура 23 градуса по Целзий.

Торенето започва с развитието на цветоноса и листата. Кореновата система в субстрата трябва да се навлажни преди всяка процедура. Дори и да прилагате течни торове, все пак трябва да поливате малко корените.

По-добре е да не местите саксията с цветето в периода на хибернация. Той продължава приблизително от есента до края на зимата - всичко зависи от индивидуалните характеристики на растението.

Най-добре е да торите орхидея веднъж месечно в периода на цъфтеж. Контролно подхранване може да се направи и през първата половина на есента и пролетта веднъж на всеки 2 седмици, т.е. след поникване и преди влизане в състояние на покой.

Торенето трябва да започне от момента на растеж на вегетативната маса на цветето - в началото или в средата на пролетта, когато орхидеята започне да расте. Тогава тя се нуждае от азотни компоненти.

Въпреки това, от момента на активно отваряне на пъпките, азотът може да навреди. За да укрепите дръжките и да удължите цъфтежа на орхидеята, нанесете фосфорно-калиеви торове.

Пресаждане на орхидеята - как да разберете, че е време да го направите


 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес