Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лунен календар за градинари: Какво трябва да се прави в градината от 30 септември до 6 октомври

30 септември 2024, 11:56 часа

В началото на октомври градинарите и зеленчукопроизводителите имат още много работа. Ето какво препоръчва лунният календар като дейности в градината за периода  от 30 септември до 6 октомври.

Лунен календар за градинари от 30 септември до 6 октомври 

На 30 септември Луната е в плодородния знак Рак. Това е отличен ден за всякакво засаждане, прибиране на култури и семена, както и за премахване на плевели. Можете също така да присадите растения. На този ден е по-добре да се въздържате от резитба или пръскане. Поливането трябва да е умерено.

1 октомври - това е благоприятен ден за засаждане на лук, зеле, пикантни билки, прибиране на реколтата, обработка на почвата, пръскане срещу болести, прилагане на сухи торове, прищипване. Забранява се засаждане, презасаждане, подрязване и поливане на цветя.

Всеки градинар трябва да направи това преди падането на сланата

На 2 октомври е пълнолуние. Това е неблагоприятен ден за засаждане на всякакви култури. Можете да събирате култури и семена, да разрохквате почвата, да пръскате срещу вредители и болести и да мулчирате. В цветната градина е забранено да се извършва засаждане, подрязване или прищипване.

3 октомври - това е неблагоприятен ден за засаждане, пресаждане на многогодишни храсти, подготовка на семена и резници, прищипване и поливане. Можете да събирате реколта, да копаете и разрохквате почвата, да премахвате издънки, да пръскате и да прилагате торове.

На 4 октомври е препоръчително е да посветите деня на прибиране на реколтата, копаене на почвата, прилагане на торове и поливане. Не си струва да засаждате, презасаждате, подрязвате или прищипвате.

5 октомври - това е добър ден за засаждане на луковични култури. Можете също да засадите домати, краставици и чушки като разсад. Също така се препоръчва да се занимавате с обработка на почвата, прибиране на реколтата, торене, почистване на стволове на дървета и третиране с фитоспорин.

В цветната градина можете да засадите растения от контейнери, да премахнете изсушени едногодишни растения, да изкопаете цветни луковици и грудки за съхранение.

6 октомври - денят е подходящ за засаждане на увивни култури, прибиране на реколтата от кореноплодни, грудкови, зърнени култури, използване на торове и третиране на вредители. В цветната градина се препоръчва обработка на почвата, отстраняване на плевели и санитарно подрязване.

Само опитните градинари заравят това цвете в почвата, когато изсъхне

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес