Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекарството, което ускорява узряването на доматите

05 август 2024, 14:40 часа

Времето в края на лятото не е стабилно и градинските култури реагират най-остро на температурните промени. През този период градинарите търсят начин за стимулиране зреенето на градинските култури, в това число и на доматите. Можете да ускорите узряването на доматите, като използвате достъпни или дори импровизирани средства директно върху храстите. Градинарите с опит разчитат на едно лекарство, достъпно във всяка аптечка.

Пръскане с йод за ускоряване зреенето на доматите

Опитни градинари уверяват, че най-обикновеният йод, който се предлага във всяка аптека, може да помогне по този въпрос. Той действа като стимулант на растенията по това време, като кара доматите да узряват по-бързо. За да приготвите хранителната смес, трябва да добавите 30 капки йод към 10 литра вода. Разбъркайте разтвора, изсипете го в пулверизатор и третирайте храстите с него.

Защо доматите се напукват и как да спасите реколтата?

В допълнение към факта, че разтворът е стимулатор за узряване на домати, той ще предпази насажденията от болести и вредители, укрепвайки имунитета им.

Други начини за употреба на йод при отглеждането на домати

Метод номер 1: с вода и мляко - това решение е ефективно в борбата с различни болести по доматите. Йодът убива микроорганизмите, а лактозата образува бариера на повърхността на растенията, която предотвратява проникването на гъбични спори. Смесете 1 литър топла вода, 5 капки йод и 200 ml нискомаслено мляко в един съд. Продуктът се използва веднъж на 2 седмици, като доматите се пръскат с този разтвор с пръскачка.

Метод номер 2: с пепел - 3 кг пресята пепел се разтварят в 5 литра добре загрята вода, след което съдът се затваря и течността се оставя да се кисне в продължение на около час. Към концентрата се добавя топла вода до 10 литра. 20 мл йод и 10 гр борна киселина се изсипват в получения разтвор, след това се смесват и се оставят да се киснат в продължение на 24 часа. За подхранване на домати 1 литър от получения продукт се разтваря в кофа с топла вода. Продуктът е готов за употреба. Използва се за поливане на растението в корена.

Метод номер 3: срещу късна болест - следното решение се счита за най-ефективното средство в борбата срещу късната болест: 4-5 литра вода, 20 капки йод, 0,5 литра суроватка и 0,5 супени лъжици водороден прекис. Разтворът може да използва, както за пръскане, така и за поливане, но във втория случай 1 л от него се разрежда предварително в 10 л вода.

Друг разтвор срещу късна болест се приготвя с помощта на йод и брилянтно зелено. Той ще помогне да се предотврати коварната болест на доматите или да се отървете от нея при първите признаци за нейното развитие. За да направите това, разтворете 5 капки йод и 20 капки брилянтно зелено в пет литра вода, след което полученият продукт се нанася върху растението отдолу нагоре с помощта на спрей.

Важно! Можете да добавите няколко кристалчета калиев перманганат към всеки от предложените разтвори, за да предотвратите инфекцията на доматите от патогенна микрофлора.

Как правилно да поливате доматите през август - 4 важни правила

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес