Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лек срещу вредители: Полейте още сега почвата с това

17 октомври 2024, 20:47 часа

През есента има много начини да предпазите градината от вредители - една от най-ефективните опции е поливането на почвата със специални съединения.

Поливане на почвата през есента за предпазване от вредители

Ако искате да предпазите почвата в оранжерията от вредители, може да разчитате на един от най-простите варианти. Ще трябва да приготвите достатъчно количество вряща вода. След разкопаване полейте почвата с гореща вода. Покрийте почвата с филм за 24 часа. След това ще трябва да повторите тази процедура.

Поливане с физиологичен разтвор - този метод също е изключителн ефективен. Трябва да добавите 200 грама сол към кофа с вода. След това полейте почвата с разтвора.

Най-евтините и най-добрите торове за почвата през есента

Поръсването с пепел е друг ефективен начин за предпазване от вредители. Може да се използва в чиста форма: просто я разпръснете върху почвата.

Меденият сулфат се счита за един от най-ефективните начини за борба с вредителите в градината. Вземете една голяма лъжица от лекарството и го разтворете в кофа с вода и обработете почвата. Повечето вредители няма да преживеят след това третиране.

Меденият сулфат се използва и за пръскане на насажденията. Този метод също е изключително ефективен за предпазване от вредители.

Процедурата е следната:

  • използвайте контейнер за приготвяне на разтвора, не трябва да е единствено от желязо;
  • излейте гореща вода в него, за да разтворите веществото по-бързо;
  • изсипете в гореща вода количеството от лекарството, необходимо за приготвяне на разтвора;
  • разбърква се до 100% разтваряне на кристалите;
  • изсипете получената смес в кофа с утаена вода, така че общият обем на разтвора да е 10 литра;
  • преди да се излее в контейнер с пулверизатор, съставът трябва да се филтрира;
  • по време на обработка на културите трябва да носите респиратор;
  • процедурата се извършва в сухо време, когато няма вятър;
  • всички клони и ствол трябва да бъдат навлажнени, както и почвата под самото растение.

За да премахнете патогените и да не навредите на растенията, трябва да изберете правилно процента на основното вещество в общата смес и конкретното време на пръскане. Необходимо е да се спазват следните дозировки:

  • 3% меден сулфат е най-ефективен, лечението се извършва през пролетта преди отварянето на пъпките, а също и през есента, след като 60% или повече от листата са паднали, не можете да го използвате върху зелени листа, в противен случай пъпките ще бъдат изгорени; за да го приготвите, трябва да вземете 300 гр от лекарството, както и 10 литра вода;
  • ако растението е с листа е болно, е допустимо да се пръска само с 1% разтвор, т.е. 100 гр от основния фунгицид се разреждат в 10 литра вода;
  • ако трябва директно да обработите почвата под дървета и храстите, трябва да използвате 7% разтвор, т.е. 700 гр меден сулфат на 10 литра вода, след което трябва да напоите почвата, тъй като именно в нея зимуват спорите на вредителите.

Медният сулфат може да се използва за пръскане на всички дървета и храсти, например с него се третират ябълкови дървета, круши, хортензии, рози, касис и др.

Коя е най-подходящата почва за отглеждане на зимен чесън?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес