Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кралицата на есенния балкон: Това растение обича по-хладното време и има красиви цветя

19 октомври 2024, 18:28 часа

Вечнозеленият храст, който излиза на преден план през есента и цъфти, когато застудее, съществува в цели 800 разновидности. Малките му бели, лилави или розови цветчета вече цъфтят по това време. Растението на име Ерика е едногодишно растение, което цъфти от септември до декември.

Вижте още: 4 растения, идеални за банята: Те абсорбират влагата и предотвратяват развитието на мухъл

То е ефектна декорация за балкони през есента и зимата, защото идеалната му температура за растеж и цъфтеж е между 5 и 15 градуса.

Най-популярните стайни видове са Erica gracialis и Erica himmelais, докато градинарите често избират Erica arborea и Erica carnea.

Клоните на този вечнозелен храст джудже растат до максимална височина от 30 см и са покрити с игловидни, навити листа, които остават върху растението през цялата година. Winter heath обикновено цъфти от януари до април, което го прави ранен цъфтящ храст. Цветните пъпки се образуват през есента на предходната година. Много цветове се образуват по едната страна на отделните цветни клони, като всяко цвете е хермафродитно и двойно обвито.  В сух период по-късно през лятото растението освобождава семената си, които се разпръскват от вятъра.

Поради ранния си период на цъфтеж, зимната луга е важно растение за пчелите, когато излязат за първи път след зимата. А пчелите от своя страна са необходими за опрашването на цъфтящия през зимата пирен. Зимната пустош също е важен източник на храна за гъсениците на красивата жълта подкрилка ( Anarta myrtilli ) и теснокрилия мопс ( Eupithecia nanata ).

Най-красивите зимни сортове:

Има много декоративни зимни сортове, които се различават по цвят, време на цъфтеж и форма на листата. Ето три от най-красивите разновидности:

„Изабел“ : Erica carnea „Изабел“ е бял сорт зимен храст. Цъфти между февруари и април и расте до максимална височина от 15 см. Листата на "Изабел" са светлозелени.

"Rosalie" : Цветовете на Erica carnea 'Rosalie' са ярко розови и цъфтят от януари до май. Клоните му достигат до 30 см дължина и са покрити с буйни зелени листа.

„Зимно слънце“ : Наричано още Erica carnea „Wintersonne“, ярките, плътни, тъмно розови цветя на това растение го правят един от най-зашеметяващите зимни цъфтящи сортове . Цъфти между февруари и май и расте само до около 15 см. Неговите светлозелени листа също са много впечатляващи.

Erica carnea може да расте в широк спектър от условия:

 Чувства се у дома си в песъчливи, глинести и торфени почви с добър дренаж и неутрална до киселинна стойност на рН, въпреки че толерира и алкални почви.

Когато засаждате в цветна леха, не забравяйте да използвате добре дренираща почва.  За да създадете идеални условия за отглеждане, препоръчваме или да смесите качествена почва за саксии с около една трета пясък и малко компост или органичен тор, или просто да добавите малко прясна почва и пясък към съществуващата градинска почва. 

Вижте още: Градината през октомври: Кои цветя цъфтят в момента и кои трябва да бъдат засадени!

Най-добре е да засадите Erica carnea през есента, между септември и ноември. За да направите това, изкопайте дупка малко по-дълбока от височината на кореновата топка. След това потопете кореновата топка за кратко във вода, преди да я засадите и покриете с около един пръст ширина пръст.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес