Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комарите и кърлежите мразят това жълто растение - засадете го в двора или си направете репелент

29 май 2024, 16:03 часа
Реклама

Обикновената вратига, растение, което често се среща по полските ливади и пусти места, набира популярност като естествено средство срещу кърлежи и други градински вредители. Растението, известно с интензивния си билков аромат, също е ефективен репелент срещу насекоми. Запознайте се с неговите свойства и се възползвайте от тази лесна рецепта за домашна смес.

Обикновената вратига, растение от семейство Сложноцветни, няма високи екологични изисквания, което му позволява да расте в различни райони. Характеризира се с впечатляващи съцветия, състоящи се от дузина малки жълти цветчета и може да достигне височина до метър и половина.

От отблъскване на комари до лечение на рани

Още: Как да се отървете от комарите без репелент от магазина?

Вратигата се използва в народната медицина от векове поради своите полезни свойства. Растението има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, което го прави идеален дезинфектант, както и невероятен балсам, ускоряващ заздравяването на рани. Използва се и при лечението на кожни инфекции като краста, псориазис и акне. Въпреки това, вратигата е забранена за употреба от бременни и кърмещи жени и трябва да се използва само външно.

Домашен спрей против кърлежи

Вратигата е безкрайно ефективен репелент срещу насекоми и градински вредители, включително кърлежи. Интензивната миризма на растението не се понася от тези паякообразни. Засаждането на растения против кърлежи във вашата градина, като вратига, чесън, лук, мента, розмарин, невен или пелин, може ефективно да предотврати появата на тези паразити.

Още: Трик с фолио, който ще държи мухите и комарите надалеч

От вратига може да се приготви и домашен спрей против кърлежи. Шест супени лъжици изсушена вратига се заливат с литър вряща вода и се оставят да изстинат. След прецеждане разтворът се налива в пулверизатор и се използва преди излизане навън – особено когато планирате да се разхождате в зелени площи. Този продукт е ефективен и срещу комари.

Вратигата е един от най-ефективните естествени методи за защита срещу кърлежи, но не забравяйте за допълнителни предпазни мерки, като дрехи с дълги ръкави и дълги панталони, както и дълги чорапи за защита на глезените.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес