Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често трябва да се поливат краставиците в жегата?

18 юли 2024, 11:04 часа

Краставиците се нуждаят от много вода, особено в горещо или сухо време, за да се избегне горчивината и изсъхването на листата. Важно е при поливането да се осигури овлажняване на почвата в определен радиус и на определена дълбочина - избягвайте прекаленото навлажняване на почвата близо до кореновата шийка.

Поливането трябва да се осъществява с вода с правилната температура. За препоръчване е използването на капково напояване, за да запазите влагата и да избегнете гниене.

Правила за поливане на краставици през лятото

Краставицата е почти изцяло съставена от вода, така че е логично да се нуждае от много вода. Ако няма достатъчно влага в горещо или сухо време, краставиците ще станат горчиви и листата ще започнат да изсъхват. Затова е важно да знаете от колко вода се нуждаят зеленчуците и колко често да ги поливате.

Най-добрият тор за сладки и хрупкави краставици е този 

При нормални летни температури и липсата на екстремни жеги няма значение как точно да поливате краставиците - под корена или над листата. Например, най-добре е да поливате листата в 9 сутринта, така че през деня около краставиците да има повишена влажност.

Под корена на краставицата е необходимо почвата да се навлажни в радиус от 15 сантиметра на дълбочина 20 сантиметра. Необходимо е обаче да се гарантира, че почвата в кореновата шийка е суха, в противен случай коренът ще започне да гние. Необходимо е да се полива със слаба струя. Можете също така да използвате капкова версия на напояване. За целта трябва да се монтира капкова система. Може да се направи от пластмасови бутилки. Просто отрежете дъното и направете много дупки с шило и вкопайте между редовете.

Поливайте краставиците само с топла вода - 25-28°С. Благодарение на това излишната влага ще се изпари и необходимата вода ще отиде при зеленчуците. Не трябва да поливате зеленчуците със студена вода.

Колко често трябва да се поливат краставиците на открито

По време на периода на растеж краставиците трябва да се поливат веднъж на всеки 5 дни. За 1 квадратен метър площ са необходими 4-5 литра вода. Вече когато краставиците имат образувани плодове, поливането трябва да се увеличи до 3 пъти седмично до 8 литра на 1 квадратен метър.

Още от средата на август и до края на сезона краставиците се поливат веднъж на всеки 10 дни със същото количество вода. Имайте предвид, че в студено или облачно време краставиците не трябва да се поливат много, защото те не абсорбират добре влагата в такъв период. Ако има твърде големи количества от нея, корените им ще изгният, а по листата ще се появят гъбички.

Как да поливаме краставици в жегата

В горещия сезон е най-добре да поливате краставици всеки ден - сутрин и вечер. За удобство можете да инсталирате капково напояване. В допълнение към поливането, лехите трябва да се разкопаят, за да се осигури достъп на кислород до корените. Не забравяйте да събирате краставици навреме - веднъж на всеки 2 дни, в противен случай растението ще остарее и ще спре да дава плодове.

Билката, от която се приготвя най-добрият тор за краставици

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес