Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се режат розите през есента

27 септември 2024, 16:25 часа

Подготовката на розите за зимата е важен процес, който изисква специално внимание и грижи. Есента е времето, когато трябва да се погрижим за нашите розови храсти, за да им осигурим защита и успешен старт за следващата година. Резитбата на розите през есента е ключова част от този процес и играе важна роля в подготовката им за зимните условия. Независимо дали сте опитен градинар или начинаещ, есенното подрязване на розите ще ви помогне да запазите красотата и здравето на растенията си.

Защо есенната резитба е толкова важна?

Розите са изключително деликатни и изискват правилна грижа, за да се развиват добре и да цъфтят обилно. Резитбата през есента не само спомага за оформянето на храста, но и прекъсва движението на соковете, което е решаващо за предотвратяване на измръзването на розите през зимата. Когато температурите през ноември и декември остават високи, растенията продължават своята вегетация и циркулацията на соковете не спира. Това създава риск при настъпване на студеното време през януари, когато соковете могат да замръзнат и да повредят тъканите на растението. Резитбата през есента спира този процес и подготвя розите за зимния им покой.

Ето как да си отгледаме рози за 1 седмица у дома

Ако не сте подрязвали розите си досега, е важно да го направите възможно най-скоро – късната есен е последният шанс, защото ако издънките не узреят навреме, те няма да могат да се справят със зимните условия. Основната цел на резитбата е да насочи ресурсите на растението към укрепване на храста и да намали загубата на ценни вещества за поддържане на ненужните издънки.

Как да различите узрелите и неузрелите издънки?

Едно от най-важните неща преди да започнете резитбата на розите е да разгледате внимателно храста и да идентифицирате кои издънки са узрели и кои – неузрели. Узрелите издънки обикновено са твърди, зелени и вдървесени, със здрави бодли, които лесно се чупят. При отрязване, стъблото им е бяло и твърдо.

рози

Неузрелите издънки, от друга страна, имат червеникав оттенък, по-меки и гъвкави са, а бодлите им са силни и огъващи се. Тези издънки са прекалено сочни и воднисти и трябва да се подрежат, за да успеят да узреят преди зимата.

Как се извършва есенната резитба на розите?

Есенната резитба започва с оглед и преценка на издънките. Ако основните издънки (базалните) нямат пъпки, тогава може да се извърши т.нар. прищипване. Това представлява премахване на върха на младите и неузрели издънки до втория лист, за да се насочи енергията на храста към укрепване на основата. За меките и гъвкави части не са необходими ножици – те лесно се отчупват с ръка.

Как да изберем РОЗИ за цветната градина?

След подрязването е важно да подхраните розите с торове, богати на калий и магнезий, които ще спомогнат за узряването на издънките и ще ги подготвят за зимния период. Използването на специални продукти като минерални торове, овощарска замазка и биологични добавки също може да бъде полезно за засилване на защитата на растението.

Допълнителни грижи за розите през есента

Освен резитбата, розите се нуждаят и от допълнителни грижи, за да преминат успешно през зимата. Една от тези грижи е загърлянето с почва или пясък около основата на храста, което създава защитен слой срещу студа. Важно е да се уверите, че почвата е чиста от растителни остатъци, тъй като те могат да съдържат спори на гъбични заболявания, които се активират през пролетта и могат да повредят младите растения.

Също така, внимавайте с използването на оборски тор като защитно средство, защото при угниването си той отделя топлина, която може да изгори нежните леторасти и корени на розите.

Есенното подрязване на розите е ключов момент в грижата за тези красиви, но капризни растения. С правилната резитба и подходящите грижи, розовите храсти ще бъдат подготвени за предстоящата зима и ще стартират новия сезон в отлично състояние. Спазването на тези основни стъпки ще ви помогне да се радвате на здрави и обилно цъфтящи рози година след година. Затова не пропускайте есенната резитба и се уверете, че вашите рози получават нужната грижа и внимание!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес