Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога краставиците са готови за бране?

07 април 2023, 17:00 часа

Градинарите засяват любимите си култури в градината и много често нямат търпение да ги откъснат, за да ги сложат на масата и да опитат невероятния домашен вкус. Трудно е да изчакате тези първи вкусове от вашата лятна реколта и краставиците не са изключение.

Трябва да знаете кога да берете краставица, за да усетите добрия хрупкав вкус за салати, за мариноване и много други приложения. Но кога и как ги берете? Има два основни вида краставици. Разновидностите за нарязване са предназначени да се консумират пресни, докато видовете за мариноване са неравни, груби и изискват бланширане и мариноване за най-добър вкус.

Какъвто и сорт да сте избрали за своята градина важно е да знаете как да разберете кога краставиците са готови за бране. Само точното време ще ви даде най-добрия вкус.

Засяване на краставици от семена: Ето как

Кога да берете краставиците?

Краставиците се нуждаят от дълъг вегетационен период и са готови за прибиране на реколтата след 50 до 70 дни. Прибирането на зрели краставици в точното време гарантира сладки плодове без горчивина. Краставиците, оставени на лозата твърде дълго, имат горчив вкус, който разваля и вкуса като цяло. Следете редовно вашата градина, защото краставиците са готови по различно време, така че е важно да не пропуснете момента за беритба, ако искате най-добри резултати.

Когато плодът е с правилния размер, е време да съберете реколтата. Това обикновено е осем до десет дни след отварянето на първите женски цветове. Краставиците трябва да се берат, преди да покажат първите признаци на пожълтяване, което показва, че плодовете са преминали своя разцвет.

Добрата грижа за богата реколта от краставици в градината

Как да разберете кога краставиците са готови за бране?

Ако сте начинаещ градинар, трябва да знаете, че краставиците не продължават да се развиват след прибиране на реколтата. Зрелите краставици имат твърда, зелена обвивка. Точният размер зависи от употребата и сорта.

Краставиците за мариноване могат да бъдат дълги 5-15 см. Краставиците за нарязване са най-добри на 15 см дължина. По време на пика на сезона ще берете узрели краставици всеки ден или два. Най-добре е това да се случва рано сутрин, когато лозите са прохладни

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес