Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е подходящо пръскане на доматите с английска сол?

25 юни 2024, 15:00 часа

Ако отглеждате домати в градината си, със сигурност лично сте се убедили в значимостта на правилната грижа за тях – от адекватното поливане през торенето до препаратите за растителна защита. Пропуските и грешките в това отношение могат да струват скъпо – да костват реколтата ви. Някои собственици на парче земя, отглеждащи домати, се стремят към минимална употреба на препарати и изкуствени торове, търсят био и еко решения, домашно забъркани средства за борба с болести и вредители и напълно безвредни като мая или йод например.

И докато за ползите от пръскане на доматите с йод се знае много и средството е популярно, как и кога английската сол намира приложение в грижата за доматите е неизвестно за немалка част от градинарите, отглеждащи домати. Често методът се използва погрешно и е неефективен.

Ако се занимавате непрофесионално със земеделие, държите на естествените решения и средства за грижа за доматите, които отглеждате за лична консумация, ще бъде полезно за вас да научите за ползите от пръскане на доматите с английска сол, кога е най-удачно да го приложите и крие ли рискове това пръскане, поради които някои градинари го отричат като ефективен и работещ метод за грижа за тези плодове.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Пръскане на доматите с английска сол – да или не?

Въпросът няма еднозначен отговор, водят се много спорове между отглеждащите домати в двора си относно използването на английска сол, така че нека се задълбочим във фактите и разберем какво е мнението на експертите и какво препоръчват те.

Широко популярно е схващането, че пръскане на доматите с английска сол е подходящо за торене на доматите, както и за профилактика на гнилостни процеси, застрашаващи реколтата. За първи път употребяват английска сол отглеждащите домати в личните си градини в Англия, за да предпазят листата от пожълтяване и покафеняване след доклад на Chalker-Scott, сочещ, че фермерите в страната са започнали да прилагат магнезиев сулфат, за да коригират „петната по листата“ през 40-те години на миналия век, който метод, макар да бил нетраен и с противоречиви резултати, все пак им помогнал. 

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Днес това пръскане на доматите с английска сол се извършва далеч извън пределите на Англия, където първо се споменава. Целите обаче остават непроменени и сред проблемите, които градинарите се стремят да решат с пръскане на доматите с английска сол, са:

  • Пожълтяване на листата на доматите, което създава риск за реколтата. Причините за това пожълтяване могат да бъдат десетки. При част от тях солта ще помогне за премахване на причинителя, докато при други няма да има ефект. Ето защо се препоръчва да не се разчита само на солта, а да се положат усилия да се идентифицира причинителят и да се предприемат мерки за оздравяването на доматите. Ако причината за пожълтяването на листата на доматите не е свързана с дефицит, който може да бъде коригиран с употребата на сол, английската сол ще оцвети в зелено листата, но няма да реши проблема. Тоест създава се погрешно впечатление, че проблемът е отстранен, без да е реално, с което рисковете за реколтата нарастват, а не намаляват. Ако откриете, че причината за пожълтяването на листата е именно дефицит на магнезий, то в този случай пръскането на доматите с английска сол е повече от адекватно и ще реши трайно проблема.
  • Предотвратяване или лечение на гниене в края на цветовете. Тази употреба е безсмислена, защото солта не може да помогне, тъй като не съдържа калций, чиито дефицит и лошо усвояване, предизвикано от грешки в поливане и понякога засаждане при ниски температури, води до гниенето. Нещо повече – пръскане на доматите с английска сол в случая може да влоши проблема, защото може допълнително да усили дисбаланса на хранителните вещества, влошавайки гниенето, с което се опитвате да се справите. Изводът е да потърсите други средства за решаване на проблема, защото пръскане на доматите с английска сол действа противоположно на очакваното.
  • Като тор за доматите. Имайте предвид обаче, че тази употреба е рискова. Добавянето на магнезиев сулфат принуждава хранителните вещества да се конкурират, а излишъкът от сол  има риск да причини „изгаряне“ върху листата на доматите – тоест да застраши реколтата.

Преди да посегнете към солта, потърсете и идентифицирайте причинителя на проблемите, използвайте сол само ако причинителят наистина може да бъде премахнат с пръскане на доматите с английска сол, тоест ако има недостиг на магнезий например.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес