Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да се варосват овошките през есента?

25 септември 2024, 15:28 часа

Кората предпазва дърветата от негативните въздействия на околната среда, поемайки ударите върху себе си. Тя страда от слънчево изгаряне, напуква се поради температурни колебания и служи като убежище за вредители. В допълнение, патогените проникват в овошките чрез щетите, нанесени върху кората. За да се избегне това се извършва варосване на дръвчетата? 

Кога да варосате дървета?

Процедурата за варосване на дървета трябва да се извършва два пъти годишно: през пролетта и есента.

Най-доброто време за есенно варосване е през месеци като октомври и ноември. Съсредоточете се върху климатичните условия на вашия регион и следете прогнозата за времето. Най-важното е да осигурите защита на дърветата, преди да настъпи слана.

Кои овошки трябва да подрежете през есента?

Някои градинари започват да варосват овошките още през февруари, когато слънцето започва да нагрява по-силно и може да изгори кората. Освен това в края на зимата и началото на пролетта често се наблюдават температурни промени: през деня термометърът показва „плюс“, а през нощта пада до отрицателни стойности. Такива колебания водят до образуване на дупки от замръзване - пукнатини в кората. Най-добре е да варосвате дърветата преди началото на април, за да получите максимална полза от процедурата.

Ако обаче метеорологичните условия или други обстоятелства не ви позволяват да направите това навреме (например постоянно вали сняг, дъжд или просто нямате време), опитайте се да завършите тази процедура преди началото на май.

Варосване на овошките

За ефективна защита на кората от негативни ефекти се използват сухи състави и смеси, които се разреждат с вода. Това са варови разтвори, бои на водна основа (на акрилна основа) и вододисперсионни бои. Продуктите за варосване на овощни дървета през есента трябва да включват глина или лепило за адхезия, фунгициди или меден сулфат за борба с насекоми, вар или креда (бял компонент, който има отлична отразяваща способност).

Готовата градинска смес за варосване ефективно защитава кората на дърветата. Включва калциев карбонат. Добавете един и половина литра топла вода към няколко килограма от състава и разбъркайте добре.

Акрилна ( вододисперсионна) смес - тя се нанася лесно и образува устойчив слой. Но съставите на акрилна основа не могат да се похвалят с висока въздухопропускливост. Те са по-подходящи за стари дървета с дебела и мощна кора, отколкото за млади. Преди употреба към състава се добавя меден сулфат, който има пагубен ефект върху насекомите. Някои бои вече съдържат инсектициди срещу вредители. Вододиспергиращите се формули включват антисептици, модификатори и латекс. Те ефективно предпазват кората от ултравиолетова радиация и издържат до две до три години.

Боите на водна основа осигуряват добра пропускливост на пара и въздух, но предпазват кората от пряка слънчева светлина.

Домашните смеси на основата на вар не се правят толкова лесно. Ще ви трябват няколко съставки. Ето примери за популярни състави за защита на дърво:

  • Два килограма вар се гасят в кофа с вода, триста грама се разреждат с гореща вода в отделен съд. И двата разтвора се смесват. След това се добавят два килограма глина. Всичко се разбърква до гъста консистенция, докато глината се разтвори. Тази смес се нанася на два слоя;
  • В десет литра вода разтворете 2 кг гасена вар, 1 кг мазна глина и кравешки тор, 300 грама меден сулфат. След два часа можете да използвате състава за варосване.

Забележка! Вместо глина можете да използвате обикновен сапун за пране. Просто настържете парче санун и добавете стърготините в кофа със смес. 

С какво е най-добре да се пръскат овошките през есента?

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес