Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре да изкопаете луковиците на лалетата?

26 юли 2024, 18:55 часа

Лалетата са тези растения, които могат да бъдат намерени в почти всяка цветна градина. Но какво да правим с тях след края на цъфтежа? Много любители градинари не вадят луковиците и ги оставят да презимуват в почвата. Някои сортове наистина могат да се отглеждат на едно място в продължение на 5 години, но други изискват по-чести грижи. 

Защо трябва да изкопаете луковиците на лалета и кога  е най-добре да го направите?

Дори ако в лехата ви растат лалета, които могат да се отглеждат на едно и също място 5 години, все пак трябва да вадите луковиците им от време на време, за да ги засадите отново. След цъфтежа растението започва да образува издънки - може да има няколко или само една.

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

И ако те не се извадят, тези нови луковици ще влязат по-дълбоко в почвата и ще започнат да се свиват. В резултат на това лалетата ще разцъфтят по-късно през пролетта и цъфтежът няма да бъде толкова буен. В някои случаи цъфтежът им дори може да спре напълно. И ако искате тези цветя да не загубят своята красота тогава трябва да ги изкопаете на определени интервали:

  • некултивирани сортове - веднъж на 3 - 5 години;
  • сортови - всяка година;

Процедурата по изкопаването на луковиците обикновено се извършва през юли. Тук обаче е по-добре да се съсредоточите не върху календара, а върху това как изглеждат цветята: ако забележите, че листата им вече са пожълтели и са започнали да изсъхват, това е сигнал, че можете да изкопаете луковиците им.

Можете обаче да направите това по-късно. Основното нещо е да не губите мястото на луковиците, защото през август или септември ще бъде много по-трудно да ги намерите.

Много градинари се чудят дали е възможно да се изкопаят луковици веднага след цъфтежа на лалетата. Всъщност това е нежелателно, защото все още трябва да изчакате, докато листата пожълтеят и изсъхнат. И ако изкопаете лалета преди това време, луковицата просто няма да има време да се образува и няма да може да се съхранява дълго време преди презасаждането. В противен случай тази процедура ще се окаже неефективна.

За да изкопаете луковиците, трябва да изчакате сухо време и е по-добре да не ги вадите с лопата, а вместо това използвайте вила. Извадете луковицие с издънките. Ако все още има цветни стъбла и листа, те трябва да се отрежат. Почистете луковиците от стари люспи и проверете дали са напълно здрави. Изплакнете под течаща вода, ако е възможно - потопете ги в разтвор на калиев перманганат.

Поставете ги на един слой в дървени кутии или кашони и след това покрийте с капак. След това може да ги оставите на чист въздух за няколко часа.

Без химия: 3 начина да защитите лалетата от вредители

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес