Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-подходящото време за поливане на растенията у дома?

11 юли 2024, 13:04 часа

Поливането на растенията в правилното време е от решаващо значение за тяхното здраве и растеж. Най-доброто време за поливане на растенията у дома е рано сутрин и има няколко убедителни причини за това.

На първо място поливането рано сутрин позволява на растенията да поемат влага преди настъпването на горещините. Това е особено важно през летните месеци, когато температурите могат да се повишат, което води до бързо изпаряване на водата. При ранно поливане водата има възможност да проникне дълбоко в почвата и да достигне до кореновата зона, като осигурява на растенията достатъчно количество влага, от която да черпят през целия ден. Това може да помогне за предотвратяване на увяхването и стреса, които растенията могат да изпитат в горещото време.

Правила за поливане на градината: кога е най-добре да го направите и колко често?

Второ, поливането сутрин намалява риска от гъбични заболявания. Когато растенията се поливат вечер, влагата може да се задържи върху листата за по-дълъг период от време, особено през нощта, когато температурите падат и влажността се увеличава. Тази продължителна влажност създава идеална среда за покълване и разпространение на гъбични спори. При тези условия могат да се развият болести като брашнеста мана и кореново гниене, които могат да увредят или убият растенията. Сутрешното поливане, от друга страна, позволява на листата да изсъхнат бързо с изгрева на слънцето, което свежда до минимум риска от гъбични инфекции.

Освен това поливането рано сутрин е в съответствие с естествения ритъм на растенията. През нощта растенията дишат, като отделят въглероден диоксид и поглъщат кислород. С наближаването на дневната светлина те преминават към фотосинтеза - процес, който изисква вода. Поливайки сутрин, вие осигурявате необходимата хидратация точно когато растенията започват най-активната си фаза на растеж и производство на енергия. Това време подпомага оптималното здраве и развитие на растенията.

Поливане на градината - кога е най-добре да се прави

Въпреки това има изключения и съображения, основани на специфични видове растения и условия на околната среда. Например при много горещ климат поливането в късния следобед също може да бъде ефективно, особено ако сутрешното поливане е невъзможно. Ключът е да се избягва поливането в най-големите горещини на деня, когато загубата на вода чрез изпаряване е най-голяма. Освен това някои растения, като сукулентите и кактусите, имат различни нужди от поливане и може да изискват по-рядко поливане независимо от времето на деня.

Важно е също така да вземете предвид метода на поливане. Дълбокото поливане е за предпочитане пред лекото пръскане, тъй като то стимулира корените да растат по-дълбоко в почвата, подобрявайки достъпа на растението до вода и хранителни вещества. Използването на система за капково напояване или маркуч за напояване може да бъде ефективен метод, който гарантира, че водата се доставя директно в кореновата зона с минимални загуби.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес