Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картофите няма да позеленеят цяла зима, ако направите това

24 октомври 2024, 23:09 часа

Позеленяването на картофите през зимата е проблем, с който се сблъскват много домакини и грдинари, съхраняващи реколтата от този зеленчук. Картофите много често се съхраняват у дома през целия студен сезон. Но за да останат толкова вкусни и през февруари, трябва да изпълните няколко правила за съхранение на кореноплодни зеленчуци.

Картофите са изненадващо придирчиви и техният „характер“ може да излезе наяве, когато се опитвате да ги запазите свежи в месеци. А за да успеете наистина, трябва да знаете няколко тайни на опитните градинари.

Как да запазите картофи свежи с месеци - триковете на опитните градинари

Как правилно да съхранявате картофи у дома?

Най-добрият начин за съхранение на картофи е изба или друго хранилище. Именно на такива места се поддържат ниски температури по всяко време на годината. Ако имате изба, тогава за по-добро съхранение на картофите не е нужно да правите много, а именно:

  • Всяка година, преди да оставите картофите за съхранение, третирайте помещението два пъти със смес от сол, гасена вар, вода и меден сулфат.
  • Осигурете добра вентилация в мазето.

Не забравяйте да проветрите добре помещението, преди да сложите кореноплодните зеленчуци за съхранение в него.

Също така картофите първо трябва да бъдат сортирани и всички болни и повредени клубени да бъдат отстранени. Те могат да станат източник на инфекция и така може да останете без реколта.

Ако нямате мазе, тогава можете да поставите картофите в кутии на входа или в коридора. Но има няколко проблема: Променливите температури могат да доведат до по-бързо разваляне на зеленчуците. Освен това методът не е много подходящ за дългосрочно съхранение на зеленчуци.

Но ако все пак искате да съхранявате картофи директно в апартамента, тогава най-доброто място би било балконът - но в този случай кутиите за съхранение трябва да са плътни и без пукнатини, а също и допълнително изолирани.

Въпреки това, ако балконът е студен, поради бързото охлаждане, клубените могат да замръзнат и процесът на гниене ще продължи по-бързо. Без вентилация картофите също могат да започнат да гният много по-бързо.

Но мястото, където определено не трябва да слагате картофи, е в хладилника. Първо, голямото количество клубени няма да се поберат там. Второ, нишестето в картофите в такава среда ще започне да се превръща в захар и това ще повлияе на вкуса, текстурата и ползите от картофите за тялото.

Защо картофите дават лоша реколта?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес