Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадите след ягодите?

16 октомври 2024, 18:11 часа

Ягодите, както всяко друго растение изискват смяна на лехите от време на време - за целта се извършва пресаждане на насажденията. В случая възниква въпросът кои култури ще растат най-добре на мястото на градинските ягоди. Ето за кои растения ягодите са идеален предшественик.

Какво да засадим след ягоди?

Ягодите са култура, която бързо изтощава почвата. През октомври на мястото, на което са били отглеждани, почвата трябва да се подхрани с органични вещества и минерални торове.

Един от най-добрите наследници на ягодите са морковите. Тази култура не страда от същите заболявания като ягодоплодните и също така не е податлива на вредното въздействие на вредители, които унищожават корените на ягодоплодното растение.

Торене на ягодите през октомври - направете го така, за да е двойна реколтата им

Бобовите растения също са чудесни за засаждане, тъй като ягодите премахват азота от почвата, докато бобовите култури, напротив, имат противоположен ефект.

След обработка и наторяване на почвата е позволено да се засаждат тиквички, пъпеш или краставици, както и чесън, който е известен със своите антимикробни свойства.

Грижа за ягодите през есента

Цялостната грижа за ягодовите храсти задължително включва резитба. Има две гледни точки относно тази процедура. Поддръжниците на едната гледна точка твърдят, че храстите трябва да бъдат напълно „окосени“. Това се аргументира с факта, че патогените се натрупват върху листата и дръжкита, а насекомите вредители зимуват под тях. Рязането на листата, според тях, подобрява здравето на насажденията и ги предпазва от вредители.

Техните противници са уверени, че пълното подрязване принуждава храстите активно да образуват нова зеленина, което значително отслабва растенията. Те нямат време да се подготвят за зимата и влизат в зимния сезон отслабени. Освен това при слаба резитба има голям риск от унищожаване на родовите пъпки, от които ще се развият младите леторасти. Оптималнуят вариант е умерено подрязване.

Извършва се след премахване на плевелите. Плевенето в началото на есента е противопоказано за ягоди, тъй като има висок риск от увреждане на кореновата система и тя няма да има време да се възстанови. Градинарите с опит препоръчват вместо плевене унищожаване на плевелите с хербициди.

За подрязване изберете облачен, топъл ден. Насажденията трябва да са сухи, тогава раните ще заздравеят по-бързо. Не трябва да оставяте храста напълно без листа. Те са тези, които го предпазват от вятър и замръзване. Не забравяйте да оставите поне няколко листа. По-добре е да не режете младите храсти, засадени тази година. Това ще увеличи шансовете им за успешно зимуване.

Трябва ли да се косят ягодите през есента?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес