Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да засадите на мястото на лука и чесъна?

03 август 2024, 19:11 часа

След прибиране на лука и чесъна остава свободно място в лехите в градината. Ако градинарите все още имат ентусиазъм за градинарство, тогава те все още могат да използват това пространство в своя полза. Но дори и при липса на желание за засаждане на други култури, не се препоръчва лехите да се оставят свободни, така че плевелите да нямат възможност да растат в градината.

Ето какви култури могат да се засадят в лехите след прибиране на реколтата от лук и чесън.

Какво може да се засади на мястото на лука и чесъна след прибирането на реколтата им?

Първо, опитайте да засеете листни зеленчуци, които остават търсени по всяко време на годината, особено през зимния период на прибиране на реколтата. Времето все още е подходящо за засаждане и отглеждане на марули, копър, магданоз и рукола. Също така можете да засадите ряпа. След чесъна ряпата става голяма и сочна.

Прибиране на реколтата от зимен лук - ето какво трябва да направи всеки градинар

Можете да използвате мястото за разсаждане на разсад или ягодови филизи. След лука и чесъна то се счита просто за идеален вариант по отношение на сеитбооборота.

Друг добър вариант са репичките, които дават добра реколта през август поради топла почва и къса дневна светлина. Можете да засадите ранозреещ грах, който узрява за не повече от 45 дни.

Ако нямате нито силата, нито желанието да се занимавате със засаждането и прибирането на реколтата, тогава може да използвате свободното пространство за засаждане на зелен тор. Отличен вариант за този случай е синап или овес.

Овесът се развива бързо и активно, увеличава зелената маса и разрохква почвата с корените си. Културата може да се засади през есента, както на открито, така и в оранжерия. Преди настъпването на студеното време се окосява. Бавно гниещ, овесът обогатява почвата с хранителни вещества, като постепенно възстановява баланса на веществата.

Посадъчният материал се подготвя предварително:

За тридесет минути семената се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат, за да се избегне инфекция с гъбични и други заболявания. След това се изсушават на слънце за 3 дни при температура 25 oC. Засаждането може да се извърши през август-септември.

Пролетен овес се отглежда за зърнопроизводство. Пролетното засаждане се извършва веднага щом снегът се стопи. В този момент почвата е добре навлажнена и наситена с полезни елементи, които насърчават растежа на културата.

Направете това веднага след прибиране на лука - реколтата ще издържи до пролетта

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес