Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако листата на краставиците започнат да пожълтяват?

19 юли 2024, 13:45 часа

Пожълтяването на листата на краставиците е сигнал за необходимостта от помощ, а не наближаването на есента. Всеки уважаващ себе си градинар трябва да знае какво да прави в този случай.

Какво да правите при пожълтяване на листата на краставиците? 

Първото важно условие - регулирайте режима на поливане. Когато краставиците цъфтят и плододават, те се поливат веднъж на 2-3 дни. В същото време за 1 кв.м.  площ ще са ви необходими 10 литра вода.

Колко често трябва да се поливат краставиците в жегата?

Второ, температурата на въздуха също е важна. Краставиците, растящи в оранжерия, могат да започнат да пожълтяват на закрито. Поради тази причина тя трябва редовно да се проветрява. Ако не проветрявате оранжерията, краставиците не само ще пожълтяват, но могат да страдат от вредители или гъбични заболявания.

Третото важно условие са хранителните вещества. Рядкото подхранване или гъстото засаждане също могат да причинят пожълтяване. Ето защо, по време на плододаване, не трябва да забравяте за торенето. Също така не трябва да забравяте за борбата с вредителите.

Торене против пожълтяване на листата на краставиците

В случая може да разчитате на едно просто и ефективно торене, което се състои в просто поливане на растенията в корена с разтвор, съдържащ хранителни вещества. Прилагайте го на всеки 7-10 дни в зависимост от състоянието на растенията.

Първо към 10 литра вода се добавя 1 супена лъжица магнезиев нитрат (магнезиев нитрат) и 10-20 мл течен калиев хумат. Смесете добре съставките. С получения разтвор полейте краставиците в корена. За всеки храст използвайте половин литър от готивия разтвор. Магнезиевият нитрат ще обогати растенията с азот, магнезий и калций. Докато калиевият хумат ще насити почвения разтвор с калий и микроелементи.

След поливане добавете мулч под растенията под формата на нарязана и окосена трева или оризови люспи. Това ще помогне за поддържане на водния баланс. Ако нямате желание или възможност да се използват минерални добавки, тогава е доста лесно да ги замените с органични.

За да направите това, смесете 2 литра зелен тор (приотвя се като напълните 2/3 от кофа с откъснати плевели, залеете с вода и оставите на слънце за няколко дни0 и 200 ml (около чаша) дървесна пепел на 10 литра.

Този разтвор също трябва да се излива под корените на растенията в предварително посочените дози. И ако е възможно, след това почвата трябва да се мулчира.

Как е правилно да се прибира реколтата от краставиците?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес