Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако листата на доматите почернеят?

31 юли 2024, 12:44 часа

В някои случаи ще бъде достатъчно просто да добавите допълнителен тор към храста. В други, растението ще трябва да бъде напълно унищожено.

Можете да коригирате ситуацията само след като разберете какво точно е причинило проблемите. В някои случаи все още е възможно да се спаси растението, в други ще трябва да се изгори целият храст.

Времето е благоприятно

Защо листата и плодовете на доматите потъмняват в края на юли? Времето е отчасти виновно. В края на втория летен месец внезапните промени във времето все повече се усещат: през деня е горещо, а през нощта температурата може да падне значително. При такива условия се активират различни гъбички. И първите им жертви, като правило, са зеленчуците.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Три основни причини

Късна болест

Това гъбично заболяване обикновено засяга растението отдолу - от земята до горните листа. Първият признак на заболяването са кафяви петна по долните листа.

Ако забележите този знак, всички повредени листа трябва да бъдат отрязани, изгорени, а пепелта трябва да се изхвърли в торба. След това останалата зеленина трябва да се третира с биологични препарати, съдържащи бактерията Bacillus subtilis. Лечението трябва да се проведе най-малко два пъти с почивка от 7-10 дни.

Можете да използвате инфузия на ферментирали билки, разредени 1:10 или инфузия на мляко с йод: за 10 литра вода трябва да добавите литър мляко и 1-2 ml йод.

Ако обаче самите плодове вече са почернели, храстът не може да бъде спасен. Той ще трябва да бъде напълно премахнат и след това изгорен. През есента мястото, където е бил, ще трябва да се третира с химикали.

Алтернария

За развитието на това гъбично заболяване са необходими температурни промени и силна роса. Листната плоча изсъхва под въздействието на патогена, така че понякога болестта се нарича още сухо петно. В резултат на това с течение на времето гъбичките могат да заразят и плодовете.

Болестта се разпространява много бързо и трябва да се отървете от нея възможно най-скоро - отстранете засегнатите листа и третирайте храста.

За да се предотврати алтернарията, е важно редовно да се проветряват оранжериите, а ако е на открито, да не се прекалява с поливането, особено след като през август често вали и растенията вече имат достатъчно влага.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Апикално гниене

В някои случаи листата и плодовете почерняват не заради инфекция, а заради гниене на цъфтежа, тоест физиологични проблеми на плода. Така горната част на домата постепенно почернява - мястото, където е бил цветът. Същото може да се случи и с чушките.

Най-често гниенето на края на цветовете се появява заради неправилно поливане. Гниене се появява и в случаите, когато сте забравили за растението и след това и излеете вода върху него в големи количества.

Плод, който вече е почернял, не може да бъде спасен. Но можете просто да нахраните самия храст с калций и да започнете да го поливате правилно.

Калциевият нитрат може да се използва като тор. Трябва да се прилага след основното поливане, като първо се отстранят всички засегнати домати.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес