Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се правят при отглеждане на арония в двора

20 юни 2024, 16:00 часа
Реклама

Отглеждането на арония в домашния двор може да бъде както удоволствие, така и предизвикателство. Въпреки че това растение е известно със своята устойчивост и сравнително лесно отглеждане, има няколко често срещани грешки, които могат да доведат до по-ниски добиви и проблеми с развитието му. В тази статия ще разгледаме основните грешки, които градинарите правят при отглеждането на арония, и ще предложим решения за тяхното избягване.

Недостатъчна подготовка на почвата

Преди засаждането на арония е необходимо земята да бъде добре обработена. Често срещана грешка е засаждането в неподготвена почва, което може да забави или дори спре развитието на растенията. За оптимални условия за растеж, дупките (ямичките) трябва да бъдат с размери не по-малки от 55/55/55 см. При по-тежка черноземна или глинеста почва размерите трябва да са 80/80/80 см, за да се осигури достатъчно пространство за кореновата система.

Този плод прочиства и е идеален лек за щитовидната жлеза и анемията

Неправилно торене

Една от основните грешки е липсата на торене в изтощена и слаба почва. При такива условия, подхранването преди засаждането е задължително. Необходимо е използването на около 5-6 тона оборски тор на декар или 50-70 кг изкуствени бавно действащи торове като троен суперфосфат. Важно е обаче да се внимава корените на растението да не се опират директно върху тора, за да се предотвратят изгаряния. Това се постига чрез поставяне на тор отдолу в дупката и затрупването му с 2-3 см пръст преди засаждането на аронията.

боровинки

Неправилно засаждане

Друг често срещан проблем е неправилното засаждане на аронията. Засаждането трябва да се извърши до края на март или началото на април, ако растенията са на гол корен, и до края на май, ако са в контейнер. Когато растенията са на гол корен от несигурен източник, е добре те да се потопят във вода за около 20-24 часа преди засаждането. Ако са в контейнер, е необходимо само еднократно поливане.

Неправилно разстояние между растенията

Важно е да се спазва препоръчителното разстояние между растенията, което трябва да е не по-малко от 1,2 м в редовете и 1,50-1,80 м в междуредията, в зависимост от начина на обработка и прибиране на продукцията. Твърде малкото разстояние може да доведе до конкуренция за хранителни вещества и вода, което ще намали добивите.

Условия за засяване на АРОНИЯ: Полезен дар за вашата градина

Липса на поливане

Поливането е критичен фактор за успешното отглеждане на арония. Неправилното или недостатъчно поливане, особено в горещите летни месеци, може да забави растежа на растенията и да намали добивите. Поливките трябва да се осъществяват непосредствено след засаждане и поне през десетина дни в горещите месеци.

Отглеждането на арония в двора може да бъде успешно и продуктивно, ако се избягват често срещаните грешки. Добрата подготовка на почвата, правилното торене и засаждане, спазването на оптималните разстояния между растенията и редовното поливане са ключови за здравето и продуктивността на аронията. С малко внимание и грижа, вашата арония ще ви възнагради с обилни добиви и здравословни плодове.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес