Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки се допускат при поливане на праскови

24 юни 2024, 16:00 часа

Прасковите са вкусни и сочни плодове, които изискват специални грижи и внимание, за да дадат богата и качествена реколта. Поливането е един от най-важните аспекти на грижата за прасковите, но често градинарите допускат грешки, които могат да компрометират здравето и продуктивността на дърветата. В тази статия ще разгледаме най-често срещаните грешки при поливането на праскови и как да ги избегнем.

Реклама

Недостатъчно или прекомерно поливане

1. Недостатъчно поливане

Една от основните грешки при поливането на праскови е недостатъчното количество вода. Прасковите се нуждаят от редовно и обилно поливане, особено в сухите и горещи периоди. Недостатъчната влага може да доведе до намален растеж на дърветата, по-малки плодове и дори до опадане на плодовете преди да са узрели. За да избегнете тази грешка, проверявайте редовно влагата на почвата и поливайте дълбоко, за да достигнете корените.

Правила и грешки при пръскане на прасковата

2. Прекомерно поливане

От друга страна, прекомерното поливане също е сериозен проблем. То може да доведе до задържане на вода около корените, което причинява гниене и развитие на гъбични заболявания. Прекалено влажната почва може да лиши корените от необходимия кислород, което забавя растежа на дървото и намалява качеството на плодовете. За да избегнете прекомерното поливане, поливайте умерено и осигурете добър дренаж на почвата.

Неправилно време за поливане

1. Поливане в неправилно време на деня

Поливането на прасковите в неподходящо време на деня може да увеличи риска от заболявания и да намали ефективността на поливането. Поливането в горещите обедни часове може да доведе до изпаряване на водата преди тя да достигне корените. Най-добре е да поливате рано сутрин или късно следобед, когато температурите са по-ниски и изпаряването е минимално.

праскови

2. Поливане по време на цъфтеж

Поливането на прасковите по време на цъфтеж може да причини опадане на цветовете и намалена реколта. В този период дърветата се нуждаят от по-малко вода, затова намалете поливането и го възобновете след като цветовете започнат да се превръщат в плодове.

Неправилно количество вода

1. Прекалено плитко поливане

Плиткото поливане, при което водата не достига до дълбочината на корените, е често срещана грешка. Това води до развитие на плитка коренова система, която е по-малко устойчива на засушаване и стрес. За да избегнете това, поливайте дълбоко и обилно, за да насърчите развитието на здрави и дълбоки корени.

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

2. Поливане само на повърхността

Поливането само на повърхността на почвата не е достатъчно ефективно, тъй като водата не достига до дълбоките корени. Това може да доведе до недостиг на влага в дълбоките слоеве на почвата и намалена устойчивост на дървото на суша. Уверете се, че водата прониква дълбоко в почвата, като поливате продължително и бавно.

Поливането на прасковите е критичен аспект от грижата за тези плодни дървета. Избягването на често срещаните грешки при поливането може да осигури здравословен растеж и обилна реколта. Помнете, че балансът е ключът – осигурете достатъчно вода, без да прекалявате, и избирайте правилното време за поливане. С подходящи грижи вашите праскови ще ви възнаградят с вкусни и сочни плодове, които ще радват цялото семейство.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес