Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е основната причина за свиване на листата на доматите?

22 юли 2024, 13:44 часа

Свитите листа са често срещан проблем при доматите. Причините за това могат да бъдат съвсем безобидни или много сериозни.

За да могат доматите да дадат отлична реколта, трябва внимателно да следите състоянието им. Случва се листата на тези растения да се деформират, което е много лош знак. Възможно е да има няколко причини.

Защо листата на доматите се свиват?

Това обаче често не е единственият признак на заболяване или неправилна грижа. Погледнете по-отблизо вашите домати и ще забележите и други признаци, че нещо не е наред. Ето някои от основните причини, поради които листата на доматите се свиват.

Излишък от азот

Случва се да сте „прехранили“ доматите си с азот, а растенията да не са получили достатъчно други микроелементи от почвата. В този случай горните листа на доматите ще започнат да се огъват. Ако това е проблемът, ще се появят още признаци - удебеляване на стъблото и петна по листата. За да осигурите достатъчно храна, трябва да използвате правилния тор - с ниско съдържание на азот и високо съдържание на фосфор и калий; това са елементите, от които растението има най-голяма нужда. Но пък, ако доматите се подхранват с твърде много тор, горните листа може да се свият на тръбички. За да избегнете това, просто спрете да подхранвате доматите и възстановете баланса на хранителните вещества.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Поливане

Доматите, разбира се, пият много вода, но може и да са преполети. В този случай върховете на листата ще започнат да се извиват нагоре. Ако, напротив, няма достатъчно вода за растенията, листата се свеждат надолу. Проблемът е лесен за отстраняване, но се уверете, че няма други причини.

Вярно е, че една от основните причини за извиването на листата при доматите може да бъде недостатъчната вода или, обратно, прекомерното количество от нея. И така, когато доматите не получават достатъчно влага, те се опитват да сведат до минимум изпарението на течността.

В резултат на това листата на растението се свиват, като по този начин се намалява площта на изпарение. Това може да се коригира чрез задаване на правилния режим на поливане. Доматите се нуждаят от рядко, но обилно поливане. Достатъчно е да поливате веднъж седмично, но при големи горещини можете да правите това по-често - два пъти седмично.

Прекомерно количество вода

Ако доматите са получили прекалено много вода, листата също могат да се извият навън и нагоре. В този случай доматите може да бъдат подпомогнати от покривало, направено от някакъв вид мушама. Така няма да се позволи преминаването на дъжд и излишна вода. Също трябва да направите почвата рохкава и пропусклива, за да могат корените на растенията да дишат и да растат нормално.

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Температура

Яркото слънце сутрин и ниските температури през нощта също може да причинят свиване на листата на доматите. В този случай трябва да опитате да ги покриете.

Вредители

Свиването на листата на доматите, когато са заразени с бактериални и вирусни инфекции, далеч не е единственият признак на този проблем. Огледайте растението много внимателно - има ли петна по листата, какви са те, забелязват ли се други признаци на бактериални или гъбични заболявания. Открийте патогена, който причинява свиване на листата, и използвайте фунгициди или антибиотици.

Някои видове особено агресивни вредни насекоми може да причинят свити листа при доматите. По-специално, това са червени паякообразни акари, белокрилки или листни въшки. Те се установяват на обратната страна на листа и постепенно изсмукват хранителните сокове от него. Но си струва да се отбележи, че в този случай растението не само свива листата си. В същото време се появяват и други признаци на увреждане: листата стават жълти, изсъхват и може да се появят петна по тях.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес