Как се торят доматите по време на плододаване?

2759
Как се торят доматите по време на плододаване?
Снимка: iStock

Доматите се хранят с макро и микроелементи от почвата, като на различните етапи от развитието им са им нужни различни хранителни вещества, които да гарантират добрата реколта и увенчаването на усилията на градинарите с успех.  Най-важните етапи, към които трябва да се подхожда с особено внимание и да се внасят качествени и подходящи торове, са цъфтежът и плододаването на доматите.

Изборът на тор зависи именно от етапа на развитие и се различава съществено. Така например бор е задължителен по време на цъфтеж, за да е успешно развитието на доматите, а по време на плододаването не трябва да се внася азот в почвата, защото той води до ускорен растеж на зелената маса за сметка на плодовете, а  няма градинар, който да иска това. Азотът обаче е от съществено значение за ранните етапи от развитието на доматите, като азотното хранене непосредствено след засаждането на доматите увеличава ранозрелостта и общия добив.

Изборът на тор, с която да се торят доматите по време на плододаване, е основана именно на нуждата на растенията от точно определени хранителни вещества в този важен етап от развитието им. Кои са най-важните за доматите вещества на етапа на плододаване, които трябва да им се осигурят и които помагат за избора на тор на колебаещите се как се торят доматите по време на плододаване?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

Правила как се торят доматите по време на плододаване

Сред най-важните за нормалното плододаване на доматите хранителни вещества, които трябва да внесете в почвата, ако се надявате на богата реколта, са:

-     Фосфор

Ролята му не е пряко свързана с плододаването, но липсата му води до забавено развитие на корените на доматите, следователно и до забавен растеж и забавено плододаване. Фосфорът е ценен и за подобряване на качеството на доматите - увеличават се сухото вещество, захарите и витамин С в тях, а не просто добивът.

-     Калий

Ключова е ролята му по време на периода на плододаване на доматите. Този макронутриент ще ви помогне и да предпазите доматите от различни заболявания, тъй като стимулира и подкрепя естествената им устойчивост и имунна система. Калият е сочен като най-важният хранителен елемент по време на плододаването на доматите, като опитните градинари и специалистите препоръчват добавянето на 20 грама калиев сулфат на десет литра кофа тор независимо каква е торта и дори да е комплексна тя.

Този съвет още веднъж подчертава ролята на калия за етапа на плододаване на доматите. Домашният еквивалент на калиевия сулфат е дървесната пепел, богата на него и на куп други ценни хранителни вещества, от които зависи богатата реколта. Бонус е, че тя е достъпен,  еко и безплатен начин да нахраните доматите по време на плододаването им.

-     Бор

Този хранителен елемент е по-скоро ценен на етапа на цъфтеж, за да гарантира, че е всяко доматено цвете се превръща в пълноценен яйчник, но ако това не се случи, то няма да има и плодове, следователно борът е ценен и за плододаването и без него не се стига до този етап от развитието на растенията. Тъй като без успешно развитие на доматите на етапа на цъфтеж е невъзможно успешното плододаване, храненето на доматите по време на цъфтеж и необходимите за нормалното му протичане хранители вещества ги причисляваме и към ценните за плододаването.

Отглеждане на домати - всичко, което НЕ знаете

Какво друго е важно да знаем по темата как се торят доматите по време на плододаване?

Съществено е да се знае, че торенето само по себе си далеч не е достатъчно за осигуряване на нормално развитие и за богата реколта. Самото торене също следва да се извършва при определени условия. За оптимално хранене на доматите и за  висока ефективност на минералното торене важно значение има оптималната влажност на почвата.

Торене на суха почва няма да постигне желания резултат, дори да е оптимален изборът на тор и на хранителни вещества, които да бъдат внесени в почвата. Минералното хранене се нарушава, ако липсва в почвата достатъчно влага. Оптималната и целева влажност на почвата, която е важно да постигнете по време на плододаване на доматите, е 85%.

Ето защо торенето на доматите не е толкова лесно, колко считат някои незапознати. Изборът на тор, начинът на прилагане, условията, при които се внася в почвата като влажност, играят съществена роля за крайния резултат от торенето и за добрия добив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за доматите през юли е този

Лунен календар за юли 2024 - ето какво трябва да направи всеки градинар

Защо доматите ТРЯБВА да се торят с борна киселина?

Билките, които ще прогонят всички вредители от градината ви

Поливане на черешите през лятото - ето как е правилно да се прави

Защо листата на хортензията пожълтяват? Действайте бързо или ще спрат да цъфтят

Ето как да засадите горски гъби в собствената си градина – този начин няма грешка!

Бяло покритие по пръстта в саксията. Как да го преборите ефективно?

Защо да не забравяме за лятната резитба на овошките?

Торене на краставиците с мая - ето как го правят опитните градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com