Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави вкореняване на рози в саксия?

20 май 2024, 14:11 часа
Реклама

За да бъде правилно вкоренена една роза в саксия, преди всичко трябва да подберете „правилни“ резници. Именно компетентният избор на посадъчен материал гарантира ефективността на покълването. Опитните градинари препоръчват чайно-хибридни рози, миниатюрни и катерещи сортове.

Реклама

Цветя от букет може да покълнат само, ако са престояли във вода не повече от 3 дни.

Какво да правим?

Избирате полудървесна клонка със зелен цвят и средна дебелина. Със секатор (лозарска ножица) я разделяте на части от 11-25 см. Това са бъдещите ви резници. На всеки резник оставяте две пъпки: по една в горната и долната част. Долу режете резника на 1 см под пъпката диагонално под ъгъл 45 градуса. Горе се прави хоризонтален срез на 1 см над пъпката.

Как да изберем РОЗИ за цветната градина?

Отстранявате големите листа. Поставяте резниците за 12 часа в разтвор на стимулатор на растежа или във вода със сок от алое. След това подсушавате резниците и намазвате горните им части с калиев перманганат.

За да отгледате роза в саксия, се нуждаете от торопочвена смес. Най-добре си купете от цветарски магазин.

Засаждате резника леко наклонен, под ъгъл. Уверете се, че по-голямата част от него е в торопочвената смес, а горната пъпка е навън. Посипвате почвата с пясък и поливате.

Срязвате пластмасова бутилка на две и похлупвате резника с горната част на бутилката, като сваляте капачката й. Слагате саксията на място без течение.

Пръскайте резника 5-8 пъти на ден от спрей-бутилка и редовно поливайте през отвора на „мини-оранжерията“ с топла, утаена вода. След 2 седмици намалете пръскането до 3 пъти на ден. Осигурете на резника оптимална температура от 22-25 градуса и достатъчно осветление. При недостиг на слънце се използват луминесцентни лампи.

Корените се образуват за около месец. От този момент нататък розата започва да се привиква към природните условия. Отстранете пластмасовия капак на мини-оранжерията първо за 5 минути, след това за 10, като постепенно увеличавате периодите на излагане на въздух.

Отглеждане и грижа за РОЗИ в цветната градина

Вкореняването протича в средата на юли. Зрелостта на резника се определя по неговите бодли. Ако се отчупват лесно, е готов за пресаждане.

Засаждате го в цветна леха с подготвена почва. Първия месец го покривате с найлон или специален пластмасов капак. Оставяте малък отвор за вентилация. След появата на нови издънки може да го засадите на постоянно място.

Роза в стайна саксия

За да имате роза в стаята си, първо трябва да посипете в саксията дренажен слой от керамзит. Речен чакъл също върши работа. Добавете малък слой торопочвена смес с лека влага.

Извадете роза от старата саксия заедно с буца пръст и я засадете със същата буца в новата саксия. Запълнете останалата празнина с торопочвена смес.

Правилни грижи

Основното нещо е да не забравяте редовното проветряване на стаята, така че цветето да получава чист въздух – но в никакъв случай да не бъде на течение. През лятото е добра идеята да поставите розата на балкона, въобще на открито.

Контрол на температурата

При топло време най-подходящата температура е от 14 до 28 градуса. През студения сезон тя не трябва да надвишава 5 до 8 градуса. Прегряването е крайно вредно и може да убие розата.

Влага

Въздушната влажност трябва да бъде поне 50% за по-добро развитие. За да осигурите постоянна влага през горещия сезон, пръскайте със спрей-бутилка всеки ден. Когато растението премине в период на покой, трябва да намалите пръскането - максимум 2 до 3 пъти седмично.

Светлина

Стайната роза обича дифузна (разсеяна) светлина, както много други растения. Но ако не пазите цветето от пряко слънце, има голям риск растението да получи изгаряния по листата.

Основното нещо, което трябва да запомните е: царицата на цветята, както всяка царица, изисква вашето преклонение и постоянно внимание!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес