Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави следцъфтежно пръскане на черешите

05 юни 2024, 15:00 часа
Реклама

Овощните дръвчета като черешите са изключително уязвими към нападение от вредители през всеки етап от своя растеж. Един от най-изявените и критични етапи е този след цъфтежа. За да предпазите своите насаждения от вредители и болести през този период, е необходимо да създадете стриктна и правилна схема за обработка с препарати.

Честота на следцъфтежно пръскане на черешите

Ако пръскате с цел лекуване от следцъфтежни болести или неприятели, които вече са атакували дръвчето, трябва да проведете третиране чрез пръскане с интензитет от 10-14 дни. При увеличени валежи, честотата на пръсканията трябва да се увеличи на 7-10 дни. Профилактичното пръскане, от друга страна, е достатъчно да бъде извършвано в началото и края на следцъфтежния етап. Това ще помогне за предотвратяване на бъдещи атаки и ще поддържа здравето на дърветата.

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Подходящо време за следцъфтежна обработка

В календара за целогодишно пръскане, подходящото време за следцъфтежна обработка е:

  • Април: Пръскане срещу бяла ръжда.
  • Май: Пръскане срещу черешова муха.
  • Юни: Последната обработка за по-късните сортове.

Тази схема осигурява защита срещу най-разпространените вредители и болести, които могат да засегнат черешите в различните етапи след цъфтежа.

череши

Каква е точната дозировка при третирането на черешите след цъфтежа им?

Точната дозировка зависи от вида на препарата, който сте избрали за премахване на вредителите. Винаги следвайте инструкциите на производителя, посочени върху опаковката на избрания препарат. За успешната обработка се препоръчва използването на два типа фунгициди, които да спрат развитието на гъбичните колонии.

Примерна дозировка с Карбамид

Един от популярните препарати е Карбамид, който се приготвя с по-концентрирано съдържание, равняващо се на 700 г в 10 литра вода. Тази концентрация е ефективна за борба с вредителите и предпазва дръвчетата от болести. При приготвянето и използването на разтвора, уверете се, че сте добре запознати с техниките за безопасно пръскане и спазвате всички препоръки за работа с химически вещества.

Как се пръскат черешите след прибиране на реколтата?

Следцъфтежното пръскане на черешите е от решаващо значение за поддържането на здравето и продуктивността на вашите овощни дръвчета. С правилна схема на пръскане и точна дозировка, можете ефективно да предпазите черешите от вредители и болести. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес