Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави пикиране на пипер?

21 май 2024, 19:44 часа
Реклама

Разсадът на пипера се засява през януари - февруари. Растението има дълъг вегетационен период. Семената се посяват в компактни контейнери (сандъчета) или на отделна леха в оранжерия.

Какво означава „пикиране“?

Този градинарски термин означава нещо много просто: първоначалният разсад, който е много нагъсто, се отскубва внимателно, след като е израсъл на 2-3 листа и коренчетата леко се подрязват. После стръковете се пресаждат в специално заделена леха, в по-големи контейнери (сандъчета) или в самостоятелни саксии (между другото, в нашенски условия е много удобно в кофички от кисело мляко), обикновено по 2 стръка в саксия.

Целта на процедурата „пикиране“ е да се осигури по-голямо разстояние между стръковете, както и да се подреже върха на корена на всеки стрък, което стимулира образуването на допълнителни странични израстъци.

Кога е най-добре да се сее разсад пипер?

Време за пикиране на пипера

Когато отглеждате разсад, е важно да не пропускате времето за пикирането му. Пресаждането се понася по-добре от млади растения с неразвита коренова система. След покълването разсадът изисква достъп на кислород до корените, затова първоначалната сеитба на плитко е оправдана. Развивайки се постепенно, растението изисква все повече и повече подхранване. Пикирането на пипера се извършва в периода от образуване на котиледонни листа (първата двойка листа) до 2-3 същински листа – който период е около 3 седмици. След този срок корените на съседните стръкове се преплитат толкова много, че е почти невъзможно да се разделят без повреда.

Как се извършва пикирането на пипера?

Пикирането в саксии започва с подготовка на почвата. Субстратът трябва да е питателен и в същото време ронлив – сиреч, когато е мокър, сместа да не се слепва в буца. За начинаещите градинари е най-добре да си купят готова торопочвена смес от специализираните магазини. Обогатете почвата с основни микроелементи, като добавите чаша дървесна пепел на 10 литра подготвена почва.

Процедурата за правилно пикиране на пипер се извършва на няколко етапа:

- поливате разсада обилно 2-3 часа преди разсаждането;

- напълвате подготвените саксии с пръст до 2/3 от дълбочината, като оставите място за бучката пръст, която ще бъде пренесена заедно с корените;

- правите вдлъбнатина в центъра, за да поеме цялата дължина на корена;

- изваждате разсада заедно с буца пръст от досегашния контейнер с помощта на вилица или малка шпатула;

- засаждате отделните стръкове по 2 в новата саксия (леха, контейнер) на дълбочина до котиледоните;

Златни правила за отглеждането на пипер, които всеки градинар трябва да знае

- поливате засадените стръкове; добавяте почва, докато тя, под влияние на влагата, се свива.

Когато пикирате разсада, не трябва да заравяте много дълбоко стръковете. Практическият опит на градинарите е доказал, че преразпределението на храненето в полза на кореновата система забавя развитието и периода на плододаване на културата.

Ако в първоначалния контейнер стръковете на разсада са израснали в близост по 2, не трябва да ги разделяте, когато ги пресаждате в новите саксии. Опитните градинари засаждат по 2 стръка заедно при окончателното засаждане в дупките на открито - впоследствие тези стръкове се развиват и плододават добре. Затова е по-добре също и да бъдат пикирани по този начин. Главното е да са от еднакъв сорт или поне от сортове с подобни характеристики.

Грижи след пикирането

Поставянето на разсада 2-3 дни преди пикирането в условия, подобни на тези, които го очакват след пикирането, намалява неизбежния последващ стрес. Препоръчва се температурата да се поддържа между 23-25°C. Когато топлината намалее до 13°C, растежът на разсада спира.

Пикираният разсад се нуждае от редовно поливане. За да се предотврати преовлажняването, саксиите трябва да имат дренажни отвори в дъното.

След пикиране разсадът от пипер се нуждае от редовно подхранване. За младите растения съдържащите се в самата почва хранителни вещества са достатъчни - но с развитието на корените и стъблата нуждите нарастват. Препоръчва се използването на комплексен (комбиниран) тор.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес