Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се използват черупките от яйца през есента, за да е богата реколтата догодина

04 октомври 2023, 12:00 часа

Черупките от яйца са тайното оръжие на хитрите градинари за подобряване на почвата и увеличаване на реколтата през следващата година. Те не само предоставят ценни хранителни вещества, но и са ефективно средство за контрол на вредителите и подобряване на структурата на почвата.

Започнете като съберете няколко черупки от яйца през есента и ги съхранявайте на хладно и тъмно място. Можете да ги смелете или натрошите, но не е задължително да станат на прах. По-големите парчета също се абсорбират отлично от почвата.

Не изхвъряйте черупките от яйца - ето как да ги използвате!

За площ от 1 кв.м. препоръчителното количество черупки от яйца е около 50 грама. Най-добре е да ги добавите към почвата по време на есенното копаене на градината. Разпръскайте ги върху бъдещите лехи и разпределете равномерно в почвата. Обърнете специално внимание на зоните, където планирате да засадите картофи, домати и карфиол. Не забравяйте да подхранвате и овощните дървета с калциеви добавки.

Ако сте изпуснали подготовката през есента, можете да използвате черупки от яйца и през пролетта със същото количество. Този органичен тор е универсален и може да бъде успешно приложен по всяко време на годината.

Така че, ако желаете богата и здравословна реколта, не изхвърляйте черупките от яйца след ядене, а ги превърнете в мощен тор, който ще направи вашата градина процъфтяващ рай.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес