Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да поливате доматите през август - 4 важни правила

02 август 2024, 14:14 часа

Пристигна август - много важен период за градинарите. Включително и тези, които отглеждат домати. Неправилното поливане на доматите през последния летен месец може да доведе до загуба на значителна част от зреещата реколта.

Как да поливаме растението правилно, така че всички развиващи се плодове не само да се запазят, но и да станат много вкусни?

Правилно поливане на доматите през август

В случая е важно да се спазват някои правила, свързани с честота на поливане, сутрешно поливане, подходяща температура на водата и поливане само в корена. 

Защо доматите НЕ узряват напълно?

Зреещите домати се нуждаят от значително количество вода. Причината е проста: градинските култури имат доста мощни корени, които с разклоняват дълбоко в почвата. Но твърде честото поливане на доматите през август също е грешка. Излишната влага ще накара зеленчуците да се напукат и да станат воднисти. През август ще са достатъчни 2 поливания седмично. Всяко растение трябва да получи една лейка вода. Това правило трябва да се спазва, ако доматите се отглеждат в оранжерия.

Ако градинска култура расте на открито, тогава е необходимо да се вземат предвид метеорологичните условия: честите валежи са причина временно да се откаже от процедурата за поливане.

През август не трябва да поливате домати през деня: поради високите температури на въздуха влагата може бързо да се изпари. Вечерното поливане е добър вариант, но едва ли може да се нарече идеален.

В края на лятото е по-добре доматите да се поливат сутрин. Топлата вода ще подобри състоянието на почвата след студената нощ (в августовските нощи температурите започват да падат).

Важна е и температурата на водата, използвана за напояване. Желателно е температурата да бъде +30 (или малко повече) градуса. Използването на студена вода е изпълнено със сериозно влошаване на състоянието на градинските култури. Поливането със студена вода е стрес за растенята. То се отразява негативно не само на растежа и развитието им, но и на бъдещата реколта. Освен че ще е оскъдна, плодовете няма да се отличават с добри вкусови качества. 

Течността не трябва да попада върху самото растение. Трябва само да навлажнете почвата директно в корена на растението. Навлажняването на листата може да доведе до изгаряния в жегата. Влажната среда е идеална за развитието на гъбични заболявания. Това е още една причина да не пръскате листата на доматите с вода по време на поливане. 

Само 5 капки от това и доматите ще растат като луди

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес