Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да използвате йод в градината

23 октомври 2024, 16:30 часа

Повечето градинари са наясно с предимства на содата за хляб за градинарството, но знаете ли, че йодът може да бъде още по-добър съюзник за градинарите.

Вижте още: Как правилно да поливате хортензията през есента

Ако се борите с различни заболявания в градинарството - йодът е правилният начин да се опитате да спасите растенията.

Йод в градинарството

Опитните градинари отдавна използват йод за успешно лечение на гъбични заболявания по растенията

За да предотвратите мана по доматите, трябва да направите следния разтвор:

Смесете 9 литра вода с 1 литър суроватка и към тази течност добавете още 2 мл аптечен йод (5% концентрация). След 12-14 дни от пресаждането на растението в почвата, напръскайте го с този разтвор и продължете редовното пръскане на всеки 10-12 дни.

Ако забележите първите поражения по растенията, незабавно ги отстранете от доматените храсти, а останалите напръскайте с този йоден разтвор и повторете пръскането на всеки 5 дни. Коварният пламък трябва да се отдръпне.

Разтворът на основата на йод перфектно потиска брашнестата мана, която знае как да изяде растението по-бавно, но следователно не по-безобидно. Краставиците и тиквите са най-често засегнати от брашнеста мана.

Ако забележите първите признаци на това заболяване, започнете да третирате посевите с разтвор (9 л вода, 1 л суроватка, 1 мл йод), като повтаряте процедурата на всеки 5 до 7 дни. Ако сте постоянни, можете напълно да се отървете от това заболяване.

Опитните градинари ще ви кажат, че растенията, третирани с йоден разтвор, дават плодове по-дълго. Дори и да няма спори на брашнеста мана, пръскайте краставиците с този разтвор на всеки 10 до 12 дни.

Вижте още: Как правилно да се грижите за мушкатото, за да оцелее през есента и зимата

Гниене на краставици

Направете разтвор от 10 литра вода и 1 мл медицински йод, след което третирайте с него корена на краставицата и предпазете от гниене, което е неизбежно в горещи и дъждовни периоди. Залейте с един литър от този разтвор всеки храст краставица.

Със същия разтвор можете да третирате и тиквичките, като на 10 л вода можете да добавите до 5 мл йод.

Зеле

Зелето обича йод. За да е здраво зелето, полейте го с разтвор от 10 л вода, към който сте добавили 2 мл йод. Поливайте всяко растение с 1 литър от този разтвор. Ще видите "главата" на зелето да расте "от водата".

Ягоди

Спасете ягодите от сиво гниене, като поливате ягодите и почвата около тях обилно с разтвор от 10 л вода и 1 мл йод 5-7 дни преди цъфтежа. Грабнете го преди цъфтежа, за да полеете два пъти ягодите с този разтвор и ще видите, че нито една болест няма да ги нападне.

Ябълки

Можете също така да защитите ябълките от гниене, ако ги напръскате с йоден разтвор (10 л. вода и 10 мл. йод). Листата и плодовете се пръскат 10 дни преди беритбата.

Грозде

Защитете гроздето от гниене, като направите разтвор от 10 литра вода и 8 мл йод и с него напръскате обилно листата и плодовете. Не използвайте този разтвор 10 дни преди бране.

За да дезинфекцирате семена, се нуждаете само от една капка фармацевтичен йод, разреден в 1 л дестилирана вода. В този разтвор се накисва марля или памучна кърпа, изцежда се добре, след което се увиват семената и се оставят да престоят 6-8 часа. След това изсушете семената при стайна температура и посейте.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес