Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как и кога да засадите дървета и храсти в градината?

28 февруари 2024, 18:25 часа
Реклама

Засаждането на дървета и храсти е най-подходящо да се извърши между октомври и април. Избягвайте засаждане в почва, която е подгизнала или замръзнала. Водата измества въздуха от пространствата между частиците на почвата и корените на растенията могат буквално да се удавят. Това е чест проблем при много уплътнена почва или слабо дренирана.

Ако засаждате в контейнер, това може да се направи по всяко време на годината, но най-подходящо е през есента или зимата, защото грижите са по-лесни. Дървета и храсти с голи корени и корени се предлагат само през есента и зимата. Те трябва да бъдат засадени веднага.

Да засадим дърво - какви са тънкостите?

Как да засадите дърво или голям храст?

Първа стъпка при засаждане е да подготвите почвата. Не е подходяща почва, която съдържа твърде малко въздух или е прекалено или недостатъчно влажна. Подготовката на почвата преди засаждане ще подобри условията.

Разхлабете почвата до дълбочина, равна на височината на кореновата топка и върху широка площ, за да елиминирате уплътняването и да подобрите дренажа.

Подобрете почвената структура на тежки или песъчливи почви чрез включване на органична материя.

Не прилагайте тор, докато засаждате.

Ако почвата е подгизнала през зимата, помислете за дървета, които са по-подходящи за влажна почва. В този случай може да засадите върху леко издигнали могили, около 30 см, или инсталирайте дренаж.

 

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес