Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да торите овошките през есента?

26 септември 2024, 19:41 часа

Есенното торене е важно за много култури, включително и в грижата за овошките.

Кои 3 правила трябва да следвате при есенно торене на овошките?

Преди всичко си струва да се вземат предвид нуждите на самите овощни дървета. Струва си да се обърне внимание на калий, калций, магнезий и фосфор. Това са най-важните елементи за овощните дървета.

Кога е най-добре да се варосват овошките през есента?

Въпреки факта, че нуждата от хранителни вещества е висока, струва си да се придържате към установените стандарти. За възрастни круши и ябълкови дървета (над шест години) вземете до килограм пепел, половин чаша всеки сложен тор, чаша калиев монофосфат или калиев сулфат. Ако изберете калиев магнезий, тогава 150 грама ще бъдат достатъчни. При подхранване на други овощни дървета посочените норми се намаляват с 50%.

Важно е да се организира и пълноценно поливане на овощни дървета след добавяне на хранителни вещества. Едно растение изисква около 5-6 кофи вода.

По отношение на фосфорните торове те се различават по своята наличност за растенията в зависимост от източника на фосфор. Скалният фосфат, обработен със сярна киселина, създава лесно достъпен фосфор, наречен суперфосфат.

Има два основни търговски вида суперфосфат: обикновен двоен суперфосфат. И двете са получени от неразтворим минерален фосфат, който се активира от киселина. Простият суперфосфат съдържа 20% фосфор, а двойният суперфосфат съдържа около 48%. Стандартната форма обикновено включва също калций и сяра. Преди да приложите суперфосфат, имайте предвид, че нивата на рН на почвата влияят на наличността на фосфор за използване от растенията, като най-голяма наличност възниква, когато рН на почвата е между 6,5 и 7,0. За да сте сигурни, че прилагате правилно суперфосфат, закупете комплект за тестване на почвата.

Ако почвата се нуждае от фосфор, коригирайте нейното ниво на pH, преди да добавите суперфосфат, за да увеличите наличността на това хранително вещество за растенията.

Суперфосфатът е най-полезен, когато се въведе в почвата на ниво корен, където овощните дървета и храсти могат да абсорбират хранителни вещества.

Както при течните листни торове, прилагането на суперфосфат изисква влажна и разрохкана почва. Ако не сте имали време и почвата вече е замръзнала, отложете процедурата до пролетта.

Ако използвате гранулирана форма, изкопайте малки дупки по дължината на кореновата линия и ги напълнете с равно количество тор. Една шепа гранули се равнява на приблизително 35 грама суперфосфат. След това торене задължително полейте.

Кои овошки трябва да подрежете първо през есента?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес