Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да засадите лук преди зимата?

14 септември 2024, 13:10 часа

Градинарите опит вече планират засаждането на култури преди зимата - лукът е една от тези култури, които могат да се засадят на този етап. Известно е, че тази култура понася добре студеното време и се развива добре. Въпреки това, за да съберете добра реколта, се препоръчва да сте наясно с някои правила.

Засаждане на лук преди зимата

По въпросите на засаждането на този зеленчук, определянето на подходящия момент е най-важното, така че си струва точно да се определи датата на засаждане. Важно е всеки градинар да запомни, че това зависи пряко от метеорологичните условия.

Най-добре е да започнете засаждането около месец преди настъпването на истинското студено време. В този случай реколтата ще бъде отлична. Лукът няма да има време да поникне, но ще има достатъчно време да се вкорени.

Какво да засадите на мястото на лука и чесъна?

Процес на засаждане - това също е важен момент, който заслужава внимание. Първата стъпка е да се създадат жлебове за полагане на посадъчен материал. Дълбочината им трябва да бъде не повече от три сантиметра. Сложете посевния материал и го „покрийте“ със слой почва. След това трябва да добавите слой хумус. Редовете трябва да са на разстояние тридесет сантиметра един от друг.

Зимният лук се прибира 1-1,5 месеца по-рано в сравнение с лука, засят през пролетта. Кълновете на този лук се появяват рано, развиват се по-бързо. Това е значително предимство на засаждането на лук преди зимата.

Друго предимство е, че не е нужно да се притеснявате за съхранението му. Добивите на такива култури с добро презимуване са значително по-високи от тези на пролетните култури. Зимният лук обаче не е подходящ за съхранение през зимата. Използва се през лятото в салати, за консервиране и се яде за укрепване на имунната система.

За да отглеждате зимен лук, нямате нужда от специални трикове. В случая засаждането му не се отличава от това през пролетта. Препоръчително е в почвата да се добавят минерални торове и добре угнил оборски тор.

Важно е да не засаждате лук в район, където преди това сте отглеждали лук, чесън и други лукови култури в продължение на поне три до четири години. Също така нежелани предшественици са магданоз, целина, картофи. Най-добрите „съседи“ са морковите, цвеклото, грахът, бобът и зелето.

При засаждането на зимен лук има малка разлика - ще са необходими повече азотни торове. Тъй като през пролетта почвата е още студена и растенията ще гладуват, ще са необходими около 3-4 кг карбамид на сто квадратни метра: 1/3 от дозата преди засаждане, 2/3 напролет на два приема. Ще са необходими по-малко торове. Суперфосфат 1-1,5 кг на сто квадратни метра, прилага се 1-2 седмици преди засаждането. Калиев хлорид 2-2,5 кг на сто квадратни метра, също се добавя преди засаждане или копаене.

Когато засаждате лук през есента, трябва да изберете правилното време: луковиците трябва да се вкоренят, но не и да покълнат. Засадете най-малките луковици в охладена почва, две до три седмици по-късно от засаждането на зимен чесън. Дълбочината на засаждане е 3-4 см, разстоянието между луковиците зависи от сорта. Дребните сортове се засаждат на 7-10 см, големите на 10-12 см. 

За да може лукът да даде висок добив, трябва:

  • да използвате висококачествен посевен материал;
  • почвата да е богата на фосфор, калий, калций, микроелементи;
  • да осигурите добра грижа: разкопаване, правилно разстоянието между редовете, премахване на плевелите, поливане;
  • осигуряване на защита срещу вредители и болести.

Лукът не се страхува от замръзване, дори без сняг може да издържи -15 градуса, а под сняг дори по-ниски температури.

Поръсете лука с това и ще забравите за луковата муха

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес