Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазите картофите свежи с месеци - триковете на опитните градинари

19 октомври 2024, 11:48 часа

Картофите често се съхраняват в хладилника, на терасата или в мазето. Въпреки това, ако се съхраняват на неподходящо място, може да изгният много бързо. Кира Симпсън, експерт и основател на The Green Hub Online споделя как да запазите картофите си „свежи и ароматни възможно най-дълго“.

Тези съвети ще ви помогнат да предпазите зеленчуците от покълване, позеленяване и гниене.

Правилно съхранение на картофите

„Най-доброто място за съхранение на картофи е на хладно и тъмно място, като килер или друго сухо и добре проветриво място. Слънчевата светлина стимулира картофите да произвеждат хлорофил, който ги оцветява в зелено. В идеалния случай искате да ги съхранявате малко под стайна температура, което „е достатъчно хладно, за да забави покълването и да предотврати гниенето, но не толкова студено, че нишестето да се превърне в захар и да направи картофите с прекалено сладък вкус“, обяснява експертът.

Защо картофите дават лоша реколта?

Слънчевата светлина кара картофите да позеленеят, да поникнат и да започнат да произвеждат съединение, наречено соланин, което не трябва да се консумира, защото е токсично, казва специалистът. В хладилника обаче нишестето ще започне да се разгражда и ще се превърне в захар, което не само ще има ужасен вкус, но може да направи картофите кашави или дори да доведе до появата на плесен. Въпреки това, високото съдържание на захар може да се превърне в ациламид по време на готвене, което е вреден химикал и увеличава риска от рак.

Вместо това картофите трябва да се съхраняват на тъмно място и при хладна температура. За това е подходящ килер или мазе Също така е важно да не ги съхранявате в торба, а да осигурите вентилация.

Когато става въпрос за съхранение на картофи, има няколко възможности за удължаване на годността им. Ще свърши работа кутия, кошница, хартиена или платнена торба. Найлоновите торбички е най-добре да се избягват, тъй като те могат да задържат влага и да доведат до по-бързо разваляне на картофите.  Освен това картофите трябва да се пазят от лука. Този зеленчук произвежда газ, който ще ги накара да омекнат бързо.

„Въпреки че тези две съставки може да изглеждат като естествена комбинация в много ястия, съхраняването им заедно може да доведе до по-бързото им разваляне поради отделянето на газ етилен“, споделя експертът.

Специалистът допълва, че следването на тези прости съвети може да запази картофите свежи с месеци, а не само с няколко дни.

Картофите ще издържат цяла зима, ако направите това

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес