Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да запазим семена от домати: 8 прости стъпки

23 август 2024, 07:35 часа

Домашно отгледаните домати трудно могат да бъдат надминати, когато се консумират пресни от растението, а освен това са безкрайно полезни за приготвяне на сос, сок, салса, салати и много други. Най-добрите домати в градината ви тази година могат да се окажат ключът към вкусна реколта и през следващата година, когато знаете как да запазвате семена от домати.

Още: Това са най-добрите средства за защита на гроздето от оси и птици

Събирането на семената изисква малко познания и време, но това е прост процес, който можете да извършите с помощта на продукти, които вероятно вече имате в кухнята си. Следвайте съветите ни за избиране на най-добрите домати за семена, а след това следвайте осемте стъпки по-долу за запазване на доматени семена за следващата година.

Какво ще ви е необходимо

Оборудване/инструменти:

  • Нож
  • Малка лъжица
  • Малък буркан
  • Цедка
  • Контейнер или торба

Материали:

  • Домати
  • Хартиена кърпа или филтър за кафе
  • Гумена ластичка
  • Етикети
  • Топла вода
  • Хартиена чиния или вестник

Инструкции

Как да запазите семена от домати

В един домат често има 100 или повече семена. След като научите как да запазвате семена от домати, отделеното време ще ви донесе достатъчно семена за вас и за съседите ви. Съхранявайте семената правилно, като следвате този прост план стъпка по стъпка, и можете да очаквате събраните семена да дадат здрави доматени растения в продължение на няколко години след първоначалното събиране на семената.

Запазването на семена от домати включва ферментация. Процесът на ферментация подготвя доматените семена за съхранение, като произвежда антибиотици, които помагат за контрола на болестите, пренасяни със семената. Ферментацията също така спомага за образуването на защитна обвивка на семената, която не позволява на семената да покълнат, докато не бъдат засадени. Не пропускайте стъпката на ферментация, защото тя е жизненоважна за запазването на доматени семена.

1. Изберете идеалния домат

Най-добрият плод ще даде най-добрите семена. Оставете доматите да узреят напълно на лозата и изберете едър, непокътнат плод с приятна форма и цвят.

2. Измийте и нарежете

Добрата хигиена ще ви помогне да получите най-добрите семена от домати. Измийте старателно доматите и ги оставете да изсъхнат на въздух. Разрежете плода наполовина по средата.

3. Отстранете семената

С помощта на малка лъжичка или пръсти внимателно изгребете семената от кухините на доматите в малко бурканче. Семената ще бъдат покрити с подобна на желе материя. Пулпата и течността вероятно също ще попаднат в буркана. Сместа от семена и пулпа е идеална за ферментация.

4. Покрийте буркана и оставете да ферментира

Покрийте буркана със сместа от семена и пулпа с хартиена кърпа или филтър за кафе, закрепени с гумена ластичка. Етикетирайте буркана, ако запазвате повече от един сорт семена от домати. Оставете буркана на топло място, в идеалния случай между 15.6℃ и 21.1℃, за три дни.

5. Разбърквайте сместа веднъж дневно

Разбърквайте внимателно сместа веднъж дневно, за да се раздвижи желеобразната материя около доматените семена. Не се изненадвайте, ако след няколко дни върху сместа се появи бяла гъба. Тази полезна гъба ще консумира желето, подготвяйки семената за съхранение.

6. Отделете семената от пулпата

След три дни напълнете буркана с топла вода и оставете семената да се утаят на дъното на буркана. Внимателно излейте водата заедно с доматената пулпа и всички семена, които плуват. Жизнеспособните семена са тежки и ще потънат на дъното на буркана. Повторете процеса на пълнене на буркана с топла вода, като оставите семената да се утаят и излеете водата и остатъците, докато изхвърлената вода стане почти чиста.

7. Изсушаване на семената

Изсипете семената в цедка, като оставите излишната вода да изтече. След това разстелете семената върху хартиена чиния или вестник. Оставете семената да изсъхнат на стайна температура на добре проветриво място в продължение на няколко дни. Ежедневно разбърквайте семената с пръсти, за да ги отделите и да подпомогнете равномерното им сушене.

8. Съхранявайте на хладно и сухо място

Поставете сухите семена в етикетиран контейнер или торбичка. Най-доброто място за съхранение е хладно, сухо и тъмно. Шкафът е идеален. Семената не трябва да се съхраняват в хладилник.

Семена от наследствени и хибридни домати

Не всички домати имат семена, от които ще израснат растения, които изглеждат (или имат вкус) като родителя си. Съвременните хибриди като „Big Boy“ и „Celebrity“ са създадени от две уникални родителски растения. Например семената, които едно хибридно доматено растение произвежда, няма да доведат до друго доматено растение „Celebrity“. Вместо това от семената вероятно ще се получи малък, непълноценен плод на издъхващо растение. Избягвайте разочарованието и не запазвайте семена от хибридни домати.

Още: Прибирате тези 11 култури твърде късно: Ето какво рискувате

От друга страна, наследствените домати в повечето случаи дават семена, които са точно като родителското растение. Наследствените домати рядко се кръстосват с други домати, така че създават еднакви плодове от поколение на поколение. Ако не сте сигурни дали вашето доматено растение е наследствено или хибридно, направете бързо онлайн търсене на името на сорта.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес