Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да удължите цъфтежа на розите - трикове на опитните цветари

04 септември 2024, 13:24 часа

През лятото всеки градинар, който отглежда рози в градината си, не може да откъсне очи от тях - цветовете им радват окото с цъфтежа си. Той може да бъде удължен до края на есента, ако правилно се грижите за цветята.

Как да удължим цъфтежа на розите?

След като розите прецъфтят, е важно да се отървете от увехналите цветя своевременно. Благодарение на това растението ще запази силата си, за да цъфти отново. Следващата важна стъпка е правилното подрязване на растението. По правило върхът на издънката се отрязва след четвърти лист от пъпката до листата, растящ навън.

Поливане и торене на розите през септември - ето как се прави

Самото подрязване се различава в зависимост от сорта на растението. Например хибридните чаени рози и флорибунди трябва да се оформят в купа с празен център.

Веднага след резитбата розата се нуждае от подхранване, за да може да пусне нови цветове. По-специално, розите се нуждаят от азот, за да образуват нови издънки, както и от фосфор и калий, за да растат нови цветя. Ето защо цветарите с опит прилагат сложни торове, които съдържат всички горепосочени хранителни вещества.

Ако през есента спрете да подхранвате и подрязвате розите, много бързо от състоянието на растенията ще стане ясно какво точно им липсва. Симптомите ще показват хранителни дефицити. Ето основните от тях (в случая зимната издръжливост на растението рязко спада при всеки дисбаланс).

При липса на калий младите листа стават червени и стават по-малки, наблюдава се маргинална некроза на плочата и листата падат преждевременно.

Ако няма достатъчно азот по време на интензивен растеж на издънките, листата стават бледи, също стават по-малки и падат. Издънките растат къси, храстът цъфти по-слабо.

Когато розата се нуждае от магнезий, тъканта по средната жилка на по-старите листа умира и те падат.

При липса на фосфор листата също стават по-малки, цветът им е тъмнозелен, дъното им е червеникаво и повечето от тях падат. Храстът цъфти неравномерно, издънките са слаби, а пъпките почти никога не се поставят.

При липсата на желязо апикалните листа пожълтяват между вените или напълно. По вените цветът се запазва. По-късно листата изсъхват и падат. Самовкоренените рози страдат от недостиг на желязо по-често от присадените. И във всички горепосочени случаи зимната издръжливост винаги намалява.

За есенно хранене не се използват всички елементи, а само тези, които осигуряват зимна издръжливост и осигуряват здраве за целия следващ сезон.

Розите ще цъфтят до есента, ако през август ги полеете с това

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес