Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите с маната - изпитан лек от опитните градинари

10 август 2024, 17:53 часа

Брашнестата мана е много често срещан проблем, с който се сблъсква почти всеки градинар. Колкото по-дълго игнорирате болестта, толкова по-малки са шансовете ви да се справите с нея. Поради тази причина опитни градинари се опитват да започнат лечението при първата поява на бяло покритие върху листата на растението. Това е сигурен признак за брашнеста мана.

Не всички методи за борба обаче са еднакво добри. Затова си струва да използвате доказани методи.

Изпитан лек срещу мана

Ако искате да знаете кой метод ще ви позволи гарантирано да победите брашнестата мана, тогава се препоръчва да обърнете внимание на медния сулфат. Този продукт се счита за най-добрият по отношение борбата с това заболяване. За целта ще са ви необходими 250 ml гореща вода. Необходимо е да разтворите в нея една малка лъжица меден сулфат. След това изсипете концентрата в кофа с вода.

Първи признаци на мана по доматите - ето как да ги разпознаете

Отстранете всички части на растението, които са засегнати от брашнеста мана. След това започнете обработката. Колкото по-рано забележите проблема, толкова по-големи са шансовете ви да победите болестта от първия път и да спасите реколтата.

Маната, известна още като къснат болест, е инфекциозно заболяване, което засяга културите от семейство пасленови. Най-застрашени са картофите, доматите, чушките и ягодите. Причинителят, гъбата "фитофтора", е открит от немския ботаник де Бари. Получава името си „растиеяд“ с причина. Късната болест води до сериозни загуби на реколта, които на места варират от 3 до 50%.

Разпространението на гъбичките се улеснява от болестта късна болест. Симптомите на увреждане от болестта са лесни за откриване на почти всички части на растението. Влажното време и прекомерното поливане допринасят за по-активното разпространение. Само за няколко влажни дни здраво растение се превръща в гниеща маса, която заразява съседните култури.

Визуално късната болест може да се разпознае по кафяви петна по листата. Влажността насърчава разпространението на гъбични спори и за по-малко от 2 седмици едно заразено растение може да зарази цялата площ, ако не бъде отстранено навреме. 

Доста трудна е борбат с това заболяване, тъй като гъбичните спори лесно се разпространяват от вятър, вода, градински инструменти и др. Ето защо е изключително важно да се провежда профилактика още преди заболяването да бъде открито. 

Какво провокира появата и разпространението на мана?

Ето какви са основните причини за поява на мана:

  • Почвата съдържа много варовик и липсват основни минерали (калий, фосфор, манган). Това може лесно да се коригира чрез редовно прилагане на торове.
  • Прекалено гъсто засадени посеви. Плътните насаждения са отлични за развитието на гъбички.
  • Глинеста или сбита почва, която не пропуска вода и въздух.
  • Злоупотреба с азотни торове и прекомерно поливане.

Най-добрите рецепти против мана по доматите и краставиците

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес