Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим с липсата на завръз при доматите?

24 юни 2024, 08:11 часа
Реклама

Грижата за доматите по време на цъфтежа е много важна, тъй като през този период започват да се образуват пъпки. Понякога обаче сякаш всичко вършите правилно, но има малко или никакви домати. Защо е така?

Ниска или висока температура на въздуха. Необходимо е да се гарантира, че температурата не пада под +15 и не надвишава +28 градуса. Поради това оранжериите се проветряват редовно и когато температурата на открито падне, доматите се покриват с фолио или тъкан.

Влажността на въздуха е твърде висока или ниска. Ако въздухът е сух, прашецът не може да покълне, а ако е излишно влажен, се рони. След поливане в оранжерията трябва да отваряте прозорците и вратите, а ако навън е горещо и въздухът е сух, препоръчително е да поливате пътеките между доматените лехи.

Голямо количество азот в почвата. Често се добавят големи количества лопен или птичи тор към младите домати. Тези органични торове съдържат азот, чийто излишък води до избуяване на зелена маса. Корените на растението стават слаби, а плодовете нямат „връз“. Отстранете част от листата и добавете фосфорни торове в почвата!

Доматените храсти се разрастват твърде много. Доматите трябва непременно да се подрязват и колтучат (да се кършат страничните разклонения на основния стрък - „колтуците“ или „братята“), в противен случай цялата енергия на растението ще се изразходва за развитието на нови клони.

Правилно поливане на ДОМАТИТЕ в зеленчуковата градина: Радвайте се на изобилна реколта

Липса на опрашване. Този проблем може да възникне при отглеждане на домати в оранжерия. Необходимо е да отворите прозорци и врати, за да проветрите оранжерията. Ако няма вятър, може леко да разклатите стръковете така, че прашецът да пада върху цветовете.

Липса на торове. По време на цъфтежа доматите се нуждаят от фосфорни и калиеви торове. Ако има недостиг на хранителни вещества, доматите няма да „връзват“ добре.

С какво да подхранвате доматите по време на „връзване“?

Преди цъфтежа и по време на образуването на пъпки е необходимо да се прилагат следните торове.

Преди цъфтежа разтвор на урея (50 грама тор на 10 литра вода). Това подхранване ще помогне на корените да се развият по-добре и да образуват силни пъпки.

Ако листата на храста бледнеят преди цъфтежа, пригответе разтвор от 1.5 грама магнезиев сулфат и 1 литър вода. Пръскат се листата.

За да се предотвратят заболявания, храстите се третират с разтвор на меден сулфат (2 грама на 1 литър вода). Засегнатите от болестта растения няма да имат силата да завържат плодове, така че превенцията е много важна. С приготвения разтвор се пръскат листата.

Когато започне да се образува първото съцветие, в почвата се добавят калий и фосфор (10 грама от всеки тор на 10 литра вода).

ТОП 5 съвета при отглеждане на домати, за да имате голям успех

Използване на народни средства

По време на цъфтежа, за по-добър плод на домати, можете да използвате естествени торове.

Йоден разтвор – 1 капка йод на 1 литър вода.

Ферментирала настойка от мая: 100 г мая и 2 с. л. захар в кофа с вода (10 литра). Сместа трябва да кисне и ферментира 2 до 7 дни. След това получената ферментирала мая се разрежда във вода (1 чаша на 10 л) и се поливат доматите.

Разтвор на борна киселина: добавете борна киселина (10 г), малко флаконче йод, пепел (1 л) към кофа с вода (10 л). Сместа кисне един ден и всеки стрък домати се полива с 1 литър.

Суха дървесна пепел. Дървесната пепел съдържа много калий и други елементи. Можете да я приложите директно върху почвата, като я разпръснете на разстояние 10 см от растението. След това с помощта на лопата или гребло се смесва с почвата.

Всички подхранващи разтвори се използват за поливане на доматите. Те трябва да се използват ден-два след обичайното поливане на растенията.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес